BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"OMV-adóval" sújtanák az olajcég román leányát

Az OMV osztrák olajkonszern az idei első negyedévben jelentősen növelte mind üzleti forgalmát, mind pedig nyereségét.

A cég megtisztított eredménye 9 százalékkal, 800 millió euróra nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte szerdán a társaság. A tavalyi utolsó negyedévben ugyanez 737 millió euró volt. Az adó- és kamatfizetés előtti eredmény (EBIT) 912 millió euró volt az év első három hónapjában, 12 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedév 813 millió eurós eredménye. A tavalyi utolsó negyedévben 539 millió euró volt az EBIT. Az OMV befektetéseinek összege az idei első három hónapban 353 millió euróra rúgtak, ebből 212 millió eurót mindenekelőtt a romániai és az ausztriai mezők fejlesztésébe invesztáltak

Ez utóbbival kapcsolatban a Die Presse azt írja, az új román gazdasági miniszter azt követeli az OMV romániai leányvállalatától, a Petromtól, hogy "önkéntesen" fizessen az eddiginél magasabb kitermelési illetéket. Daniel Chitoiu szerint ellenkező esetben különadóval sújtanák a "rendkívül magas nyereséget". Az OMV 2004-ben szállt be a román Petromba, amelynek jelenleg 51 százalékát tartja tulajdonában. A balkáni országban egyre hangosabbak azok a panaszok, hogy az OMV túlságosan keveset fizet a kitermelés jogáért. A miniszter szerint az illetékek aránya a román GDP-ből jelenleg 0,8 százalék, míg a szomszédos Bulgáriában 7 százalék, más EU államokban pedig 4,5-9 százalék.

Az cégnél eddig nem akarták kommentálni a Die Presse által OMV-adónak titulált román kezdeményezést, amelynek részletei még nem ismeretesek. Mindenesetre az OMV arra mutat rá, hogy Romániában a kitermelési díj valamennyi olajkonszernre nézve egyenlő, a Petrom részére nincs különleges szabályozás. Ezen kívül ezek mértéke függ a mező termelési volumenétől, az olaj mennyiségétől és az olaj nemzetközi árától. Az OMV adatai szerint 2005 és 2011 között 11,7 milliárd eurót fizetett be az román költségvetés részére, ami ebben az időszakban a román állam teljes bevételének tíz százalékát jelentette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.