BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlovákia: kevés a belföldi élelmiszer

Ötvenről 46 százalékra esett a szlovákiai boltokban a belföldi élelmiszer aránya, ez a legalacsonyabb szint a visegrádi négyek országai között. A magyarországi arány 78 százalék.

Csak 46 százalékos a belföldi élelmiszerek aránya a szlovákiai üzletekben, írja az Agromonitor.hu.

Ez már rekordalacsony szint, de a tavalyi is csak 50 százalékos volt a Szlovák Élelmiszeripari Kamara tájékoztatása szerint. A jelentés szerint a belföldi élelmiszerek aránya a visegrádi négyek és a többi környező ország közül is Szlovákiában a legalacsonyabb.

A helyben készült élelmiszerek aránya a V4-országok közül a lengyel üzletekben a legmagasabb, 87 százalék. Ez az arány az Eurostat adatai szerint Magyarországon 78, Csehországban 76 százalék.

A háttérben a többi között az áll, hogy míg tavaly a szlovákiai szaktárca alig néhány tízezer eurót költött a belföldi élelmiszer népszerűsítésére, addig például Csehországban közel 200 millió cseh koronát. Bár egy áprilisi felmérés szerint a szlovákiai vásárlók 82 százaléka tartja fontosnak, hogy hazai élelmiszereket vásároljon, a gyakorlatban a fogyasztói szokások mégis mások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.