BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább hanyatlik a magyar építőipar

A tavalyi, enyhén optimista várakozások ellenére az építőipar 2012-ben sem tud fejlődni, az iparág szereplői újból – immár hetedik éve – további hanyatlásra számítanak. Az építőipari vállalatok csökkenő eladásokról és megrendelésekről, valamint tovább romló kapacitás-kihasználtsági adatokról számolnak be.

A magyar építőipar immár 2006 óta folyamatosan hanyatlik. Tavaly 7,7 százalékos volt a visszaesés (a 2010-es adatokhoz képest), miközben az akkori tanulmányban 5 százalékos szűkülésére számítottak, 2012-re pedig azt jósolták, hogy növekedési pályára áll az iparág.

A jövő évre vonatkozó előrejelzéseikben a cégek nagyon óvatosak (10 százalékuk nem ad előrejelzést), de közel felük szerint további hanyatlás várható. Összességében a válaszadók az iparág 2,2 százalékos csökkenésére számítanak.

A válaszadók úgy érzik, növekedési lehetőségeiket több, tőlük független tényező korlátozza. Egyrészt a bürokrácia, hogy nehezen jutnak hitelhez, és a megrendelések száma is csökkent mind a magán-, mind az állami szektor részéről. A megkérdezettek 61 százalékának kevesebb megrendelése van, mint egy évvel ezelőtt.
Az építőipar eladásai is csökkenhetnek idén, átlagosan 7,7 százalékkal. Ennek fő oka továbbra is az, hogy a cégeknek nagyon rövid időszakra, jelenleg mindössze 2,7 hónapra előre vannak szerződéses megrendeléseik. A vállalatok kapacitáskihasználtsága is csökkent az előző évhez képest.

Mindemellett azonban 2011-hez képest csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek nyereség nélkül, vagy kisebb veszteség mellett is elvállalnak megbízásokat, mivel a cégek belátták, hogy ez hosszú távon fenntarthatatlan.

A következő 12 hónap prioritásának a működési hatékonyság fejlesztését tartották a cégvezetők. Ebben a folyamatban a legfontosabb a költségek további leszorítása, de csak az elvárt minimális haszon biztosítása mellett.

Az összefoglaló „A magyar építőipar 2012” című kiadvány alapján született, melyet a CEEC Research a KPMG magyarországi irodájával együttműködve 100 építőipari vállalat megkérdezésével készített

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.