BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár terve: Csak állami céget vezethetne, aki csődbevitte a cégét

Elhelyezkedhet az állami szférában az, akit köztartozásai miatt a magánszférában eltiltottak a cégalapítástól - az erről szóló törvényjavaslatot Lázár János terjesztette a parlament elé.

A mostani szabályozás szerint ha egy gazdasági társaság vezetője korábban egy másik cégnél jelentős adó- és vámtartozást halmozott fel, akkor az új cége nem kaphat adószámot, vagyis nem működhet. Lázár János törvényjavaslata az állami tulajdonú cégekbe azonban beengedné őket: ha egy többségi állami tulajdonú cég vezető tisztségviselőjének vagy többségi tulajdonosának köztartozása miatt nem kaphatna adószámot a cég, akkor az érintett kérésére az adóhatóság köteles lenne mégis engedélyezni a működést.

A hatályos szabályok szerint, aki felszámolásba vitt korábban egy céget, azt a bíróság eltiltja attól, hogy öt évig vezető tisztségviselő, vagy pedig többségi tulajdonos legyen másik cégben. A javaslat szerint ezt a szabályt sem kell alkalmazni az állami cégekre.

Az államtitkár a törvényjavaslat indoklásában azzal érvel, hogy a jogalkotó célja a csalárd cégalapítás megakadályozása volt. Márpedig az államnál az ilyen szándék "fel sem merülhet", így azt ki kell venni a vonatkozó szabályok alól.

Az értékhatár, amely felett a különleges bánásmód jár, 180 napon át fennálló 15 millió forintos tartozást jelent, vagy néhány nagyobb adóteljesítménnyel rendelkező cégnél 30 millió forint. Szintén kizárja az adószám kiadását az, ha az új cég 50 százalék feletti tulajdonosa halmozott fel hasonló nagyságú köztartozást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.