BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: A kontinenst a német-közép-európai szövetségi menti meg

A miniszterelnök szerint az Opel új szentgotthárdi motorgyárával Magyarország újabb lépést tett abba az irányba, hogy Közép-Kelet-Európa egyik autóipari központja legyen.

Orbán Viktor ezt csütörtökön mondta az Opel új, flexibilis motorgyárának avatóján, a Vas megyei Szentgotthárdon; a város - mint hangsúlyozta - ezzel az üzemmel Európa egyik motorgyártó központjává válik.

A kormányfő beszédében úgy fogalmazott, az új motorgyár átadása reménykeltő irányt mutat a bajban lévő, válsággal küzdő Európának is, megítélése szerint ugyanis a kontinenst éppen Németország és Közép-Európa egyre mélyülő együttműködése fogja kimenteni a bajból.

Rámutatott arra is, hogy a motorgyár 800 új munkahelyet teremt az üzemben, a beszállítókon keresztül pedig akár további több ezret.

Az úgynevezett flexibilis motorgyár felépítését 2010 szeptemberében jelentette be Reinald Hoben, az Opel/Vauxhall csoport akkori alelnöke. A gyár alapkőletételére 2011 márciusában került sor, majd szeptemberben már tető alatt állt az a 30 ezer négyzetméteres csarnok, amellyel az eredeti, ugyanekkora gyártóüzemet kibővítették, helyet adva az új Opel motorcsalád sorozatgyártásához szükséges 270 egységből álló új gépparknak.

Így a világ egyik vezető motorgyára lesz a 60 ezer négyzetméteresre bővült üzem, ahol május első hetében lezajlott a próbagyártás, így a tervezett három motorcsalád közül az első, az 1,6 literes benzinmotor sorozatgyártása az utolsó negyedévben megkezdődhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.