BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna felére csökkentené orosz gázimportját

Ukrajna a Gazpromnak javaslatot tett arra, hogy 2013-ban mindössze 24,5 milliárd köbméter földgázt vásárol az orosz energiaóriástól - közölte Jurij Boyko ukrán energia- és üzemanyag-ellátási miniszter újságírókkal.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint ez a mennyiség közel 50 százalékkal kisebb, mint az erre az évre leszerződött 52 milliárd köbméter. Az ukrán miniszter szerint a két fél még tárgyal a végleges mennyiségről.

Előzőleg Jevhen Bakulin, a Naftogaz ukrán állami energiakonszern vezetője azt mondta, hogy Ukrajna 2013-ban 27 milliárd köbméter orosz földgázt készül importálni.

Ukrajna idén igyekezett csökkenteni a szerződésben előírt 52 milliárd köbméteres mennyiséget, ám a Gazprom elutasította ezt a szándékot, azzal érvelve, hogy az éves szerződéses mennyiségen legkésőbb hat hónappal a szállítások megkezdése előtt lehet változtatni. Ukrajna egyébként ez év első hét hónapjában 39 százalékkal kevesebb földgázt importált Oroszországtól, mint a tavalyi azonos időszakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.