BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vinné a biztonsági gáztárolót az állam

Lázár János törvényjavaslata szerint csak állami tulajdonban lehet biztonsági gáztároló, ha pedig az üzemeltető el akarná adni a részesedését, az államnak elővételi joga lenne.

Biztonsági földgáztároló csak állami tulajdonban állhat, a tárolást végző cég pedig koncesszióban végezheti e tevékenységét - az erről szóló törvényjavaslatot Lázár János (Fidesz) nyújtotta be a parlamentnek pénteken.

  Az Országgyűlés honlapján elérhető javaslat szerint, amennyiben a gáztárolót üzemeltető (engedélyes) cég, vagy pedig annak közvetett, illetve közvetlen tulajdonosa eladásra kínálja tulajdoni részesedését, arra elővásárlási joga lesz az államnak. Az elővásárlási jog alapján az állam eldöntheti: a vételi ajánlattal azonos kondíciók mellett megvásárolja-e az adott eszközt, illetve ingatlant.

Az eladónak kell az eladási szándékát közölnie - az állami vagyont felügyelő miniszterrel - a vételi ajánlat kézhezvételét követő 3 napon belül. A miniszternek 120 napja lesz arra, hogy megfontolja, él-e az elővásárlási jogával. Ha nem állami beruházásban épül meg egy földgáztároló, akkor a beruházó - az üzembe helyezés napján - köteles eladni azt az államnak.

A teljes javaslat a parlamenti elfogadását követően, a Magyar Közlönyben való kihirdetést követő napon lép hatályba.

A Mol a többségi tulajdosa

A biztonsági gázkészletet az MMBF Földgáztároló Zrt. tárolja, amelynek jogelődjét a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) hozta létre 2006-ban. Az MMBF többségi tulajdonosai a Mol Nyrt., kisebbségi az MSZKSZ.

Az MSZKSZ a 2006. évi XXVI. törvény szerinti földgáz biztonsági készlet létrehozására és fenntartására vonatkozó kötelezettségének teljesítését földalatti gáztároló megvalósítására kiírt pályázattal indította. A pályázatot a Mol nyerte meg, ezzel tulajdonosává vált az MMBF jogelődjének.

A földalatti gáztárolót az MMBF Zrt. a Moltól vett bányatelken alakította ki, majd a Magyar Energia Hivatal-tól (MEH) biztonsági földgáztárolásra és kereskedelmi célú földgáztárolásra vonatkozó működési engedélyt szerzett. A tároló kapacitása 2010. óta 1,9 milliárd köbméter, főként a biztonsági földgázkészletezés, másodsorban a kereskedelmi készletezés céljait szolgálja.

Az MSZKSZ a 2006. évi XXVI. törvény szerinti földgáz biztonsági készlet létrehozására és fenntartására vonatkozó kötelezettségének teljesítését földalatti gáztároló megvalósítására kiírt pályázattal indította. A pályázatot a Mol nyerte meg, ezzel tulajdonosává vált az MMBF jogelődjének.

A földalatti gáztárolót az MMBF Zrt. a Moltól vett bányatelken alakította ki, majd a Magyar Energia Hivatal-tól (MEH) biztonsági földgáztárolásra és kereskedelmi célú földgáztárolásra vonatkozó működési engedélyt szerzett. A tároló kapacitása 2010. óta 1,9 milliárd köbméter, főként a biztonsági földgázkészletezés, másodsorban a kereskedelmi készletezés céljait szolgálja. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.