BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az eredmény - Hasít a Rába

A Rába csoport szinten 17,9 százalékos növekedés mellett 2012 I-III. negyedévében 31,1 milliárd forint árbevételt ért el a 2011 I-III. negyedévében elért 26,4 milliárd forinttal szemben.

Ez alapvetően a Futómű üzletág 24,5 százalékos bővülésének köszönhető, az Alkatrész  üzletág kismértékű, 2,1 százalékos mérséklődése és a Jármű üzletág jelentősen, 41,0  százalékkal magasabb szintje mellett. Az emelkedés mértéke negyedéves szinten még  markánsabb volt, az előző év hasonló időszakához képest 20,4 százalékot ért el. Az árbevétel  növekedése alapvetően a korábbi időszakokban bejelentett üzlet- és termék fejlesztési  projektek beérésének volt köszönhető, a piaci mozgások ehhez nem járultak hozzá.   

A forintban mért árbevétel növekedés és a fedezeti szint javulás összhatásaként a bruttó  eredmény 2012 I-III. negyedévében kiemelkedő mértékben 35,6 százalékkal, csaknem 1,6  milliárd forinttal haladta meg az előző évi szintet. Az árbevétel növekedés ellenére az adminisztratív és értékesítési költségek csak kis mértékben, 3,2 százalékkal növekedtek 2011  I-III. negyedévéhez képest, így az árbevételhez mért mértéke 2,6 százalékponttal csökkent.  Ez a cég szerint a tavalyi évben végrehajtott intézkedéseknek és a továbbra is szigorú költséggazdálkodásnak volt köszönhető, annak ellenére, hogy az első negyedévben a hideg időjárásnak köszönhetően a szokásosnál lényegesen magasabbak voltak a kommunális energia költségek.   

Az egyéb bevételek, ráfordítások csak a szokásos tételeket tartalmazza, ezek egyenlege  140 millió forint volt a vizsgált időszakban, mely 791 millióval alacsonyabb az előző év hasonló időszakában mérttel szemben. Ennek fő oka, hogy a tavalyi év második negyedéve  tartalmazott egy jelentős mértékű ingatlan eladásból származó eredményt.    Az üzemi eredmény 2012 I-III. negyedévében jelentős mértékben, 630 millió forinttal lett  magasabb, a társaság 560 millió forintos nyereséget ért el. Ez annak fényében különösen  kiemelkedő, hogy szemben a tavalyi évvel ez az eredmény tisztán a működésből származott. 

Az üzemi eredmény a III. negyedévben 159 millió forint volt, ez a 2011-es értéknél 392  millióval volt magasabb. Valamennyi üzletág pozitív üzemi eredményt ért el. A legnagyobb  javulást az első három negyedév során a Futómű üzletág tudta felmutatni, melynek mértéke  823 millió forint volt. Az EBITDA 38,0 százalékkal lett magasabb és 2.176 millió forintot ért el.

„Futómű üzletágunk kiemelkedően teljesít mind Európában mind Amerikában. Egyre több saját fejlesztésű futóművet értékesítünk a két kulcsszegmensben: a mezőgazdasági erőgépek és a speciális járművek piacán. Fejlesztési projektjeink kezdenek megjelenni az árbevétel és eredménysorokon, és nagymértékben hozzájárulnak a hozzáadott érték növeléséhez. Ígéretes,  hogy a világgazdasági lassulás ellenére teljesülnek az év elején megfogalmazott terveink” –  hangsúlyozta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.