BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közelebb az olcsóbb gázhoz

Közelebb kerülhetnek a hazai versenypiaci gázárak a  környező országok alacsonyabb gázáraihoz azt követően, hogy összekapcsolódnak a térség határkeresztező kapacitásai, és közössé válik azok értékesítése. Az informatikai eszközzel támogatott üzleti megoldás ugyanis – amelynek a bevezetésére az FGSZ Földgázszállító készül – közelebb visz a regionális gázpiacok egyesítéséhez

Olyan üzleti koncepciót és egy hozzá tartozó számítástechnikai megoldást mutatott be a napokban a hazai nagynyomású földgázszállító rendszert üzemeltető FGSZ Zrt., amely lehetővé teszi a határkeresztező szállítókapacitások összekapcsolását és közös értékesítését. A fejlesztést azon a kétnapos, siófoki rendezvényen ismertette, amelyen az Egyesült Királyságtól Ukrajnán át Görögországig 10 ország földgázszállító társaságai képviseltették magukat, de jelen volt az uniós földgázszállító társaságokat tömörítő szervezet (ENTSOG), és képviseltette magát a romániai és a hazai szabályozó hatóság is.

A megoldás újszerűségét az adja, hogy jelenleg az egymáshoz kapcsolódó földgázszállító társaságok a határkeresztező pontokon egymástól függetlenül adják el szállítórendszereik kapacitásait, fontosságát pedig az, hogy hamarosan egyébként is kötelező lesz a határkeresztező kapacitások összekapcsolása és közös értékesítése. Az erre vonatkozó, uniós jogszabályt várhatóan az év második felében fogadják el. Tervezetét az ENTSOG alakította ki, mások mellett az FGSZ Zrt. szakembereinek részvételével – tájékoztatták lapunkat a földgázszállító társaságnál. Bevezetése után az új eljárás a gyakorlatban is lehetővé teszi a nemzeti gázpiacok, elsősorban a kínálati és a felhasználói igényének összhangját megteremtő, úgynevezett egyensúlyozó piacok összekapcsolását.

Mint megtudtuk, az FGSZ már a jogszabály tervezet kialakítása során, az abban foglaltak ismeretében döntött a saját műszaki és üzleti megoldásának kialakításáról, ez mára el is készült. Javasolt megoldása lehetővé teszi, hogy egy határkeresztező ponton az összekapcsolódó szállítórendszeri kapacitásokat kedvező tranzakciós költségek mellett, mindenki számára azonos és átlátható feltételekkel és szabályok szerint, gyors és egyszerű eljárásban osszák szét a jelentkezők között. A bevezetendő összeurópai szabályozásnak mindenben megfelelő modell egyfelől garantálja, hogy a kérdéses határon szinkronba kerüljenek a kilépési és belépési oldal kapacitásai, másfelől lehetővé teszi, hogy a szomszédos országok gázpiacai között valóságos integráció indulhasson meg. Ez már középtávon is segítheti a nemzeti gázpiacok árainak kiegyenlítődését. E kiegyenlítődés Magyarország számára azt is jelentheti, hogy a hazai gázárak közelítenek a környező országok alacsonyabb áraihoz.

A modell és az alkalmazás az Európai Unióban hivatalos GRI Pilot Project státussal bír. Élesben először még 2013 során, a magyar-román határon vezethetik be. A két ország energiahivatalai és földgázszállítói a tervek szerint februártól közösen igyekszenek megteremteni az induláshoz szükséges feltételeket. A konferencián részt vevő földgázszállító társaságok várhatóan a közeljövőben tárgyalásokat kezdeményeznek arról, hogy a romániai társaság mellett más társaságok milyen feltételekkel tudnak bekapcsolódni a projektbe.

Piacra tartó tárolók?

A villamos energia és annak a határon való átviteléhez szükséges kapacitás már ma is egyszerre történik a magyar szervezett villamosenergia-piacon). Az áramtőzsde tavaly ősszel összekapcsolta a piacát a már együttműködő cseh és szlovák árampiaccal is. „A csak néhány hetes gáztőzsde egyetlen terméke egyelőre maga a gáz, éppen ezért rá nem vonatkozik a határkeresztező kapacitásokkal összefüggő, közelgő uniós kötelezettség”– mondták lapunknak a cégnél. Úgy tudjuk, a gáztőzsde a gáztároló kapacitásokkal való kereskedésre készül.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.