BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehagyta a Boeing az Airbust

Világelső a Boeing: a cég 2012-ben megelőzte a rivális Airbust az utasszállító repülőgépek eladásában az előzetes adatok szerint. Ilyenre legutóbb 2002-ban volt csak példa. Most akár évekig piacvezetők is maradhatnak, amíg nem jönnek a kínai cégek.

Egyelőre a november végi adatok ismertek: az óév első tizenegy  hónapjában a Boeing 537 repülőt állított forgalomba, míg az Airbus  516-ot adott el. Igaz, ennél többet rendeltek meg a francia cégtől, de  a gyártókapacitás nem bírta tartani a tempót a megrendelésekkel, így a  Boeing törhetett az élre. Ezzel az Airbus tíz év után vesztette el a  vezető pozícióját - azelőtt mintegy 30 éven át a Boeing volt a  világelső.   

Most azonban egyre több szakértő szerint várható, hogy hamarosan véget  ér a két nagy nyugati cég dominanciája. A várakozások szerint a Boeing  sikerévei jöhetnek, 2015-ig ők gyárthatják a legtöbb utasszállító  gépet, ám később visszaeshetnek. Ráadásul egyre nagyobb az esély arra  is, hogy Kína beszáll a versenybe saját repülőivel, ami alapjaiban  rajzolhatja át a piacot - figyelmeztetnek az elemzők.   

A tőzsdén mégis az Airbus sikere volt a nagyobb. A Boeing  részvényeinek árfolyama tavaly 3 százalékkal emelkedett, míg az  Airbust gyártó EADS részvényei már 22 százalékkal érnek többet, mint  tavaly ilyenkor. Igaz, a Boeingnél épp karácsony előtt jelentették be,  hogy 10 százalékkal növelik az utolsó negyedéves osztalékot az  eredetileg tervezetthez képest. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.