BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén közel 10 millió Toyotát adhatnak el

Felfelé módosította a márciussal végződő üzleti évre szóló profit-előrejelzését a Toyota, miután megugrott az adózott eredménye a harmadik negyedévben.

A profit nemcsak a korábban vártnál lesz több a világ legnagyobb autógyártójánál, hanem jócskán meghaladja a visszahívásokkal terhes előző év adózott eredményét is.

A társaság hétfői közlése szerint az elmúlt naptári év negyedik negyedében az egy évvel korábbihoz képest 23 százalékkal 100 milliárd jenre nőtt az adózott eredmény, miután az eladások 9 százalékkal 5,3 ezer milliárd jenre emelkedtek, elsősorban az Egyesült Államokban.

A jó negyedéves eredmények alapján a Toyota arra számít, hogy a márciussal végződő teljes üzleti évben 870 milliárd jen lesz a profit a korábban várt 780 milliárddal szemben. A 2012. márciussal végződött üzleti évben 284 milliárd jen volt az adózott eredmény.

A Toyota 2012-ben visszaszerezte világpiaci elsőségét: eladásai tavaly 22,6 százalékkal 9,75 millió járműre emelkedtek. A General Motors a tavaly eladott 9,29 millió autóval a második lett a világpiaci rangsorban, a Volkswagen pedig 9,1 millióval harmadik. A Toyota 2008-ban szerezte meg első alkalommal a világpiaci vezető helyet. Előtte hét évtizeden át a GM birtokolta a címet. A japán autógyártó 2011-ben a Japánt sújtó cunami, illetve földrengés okozta természeti katasztrófa miatt vesztette el vezető szerepét. A Toyota az idén 9,91 millió autót tervez értékesíteni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.