BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A WTO csökkentette az idei növekedési kilátásokat

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) csökkentette a kereskedelem idei növekedésére vonatkozó prognózisát az euróövezetben mutatkozó kockázatok és a protekcionizmus növekedése miatt.

Szerinte a globális kereskedelem 2013-ban 3,3 százalékkal növekszik majd a korábban prognosztizált 4,5 százalék helyett. A jövő évben azonban a növekedés visszaállhat, és mintegy 5 százalék lehet - jelentette ki Pascal Lamy, a WTO vezérigazgatója.

A WTO arra is figyelmeztetett, hogy az európai gazdaságok gyengesége továbbra is kihatással lesz a kereskedelem alakulására. „Az Egyesült Államok idén várható jobb gazdasági kilátásai csak részben ellensúlyozzák majd az Európai Unió folyamatos gyengeségét, amelynek a gazdasága várhatóan lanyha marad, esetleg némileg csökkenhet is idén, konszenzusos becslések szerint”.

„Kína növekedése viszont továbbra is túlszárnyalja a többi vezető gazdaságélt, de az exportot még mindig fékezi az Európában mutatkozó gyenge kereslet” - olvasható a WTO prognózisában. Lamy arra is figyelmeztetett: „A 2012-ben történt események szolgáljanak emlékeztetőül arra, hogy a gazdaságokban történt strukturális hibákkal - amelyeket a gazdasági válság felszínre hozott - nem foglalkoztak teljes mértékben, annak ellenére, hogy bizonyos területeken fontos előrelépés történt.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.