BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobban nő a légicégek profitja

Az idén várhatóan 12,7 milliárd dolláros profitra tesznek szert a világ légitársaságai az IATA (Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség) előrejelzése szerint. Ez 20 százalékkal több, mint amennyit korábban prognosztizált 2013-ra a szervezet.

A jelentős növekedés hátterében a hatékonyságjavító intézkedések állnak, így többek között a kapacitás csökkentése, amelynek köszönhetően rekordszintre emelkedett a repülőgépek kihasználtsága. Az IATA jelenleg úgy számol, hogy a légitársaságok az idén 12,7 milliárd dolláros nyereséget termelnek majd. Ez jelentős mértékben meghaladja a márciusi előrejelzést, amely még csak 10,6 milliárd dolláros profittal számolt. Amennyiben helytálló a nemzetközi szervezet prognózisa, az idén a múlt évhez képest 67 százalékkal nő a légicégek nyeresége.

Az idén első alkalommal több mint hárommilliárd embert utaztatnak majd a világ légitársaságai, és a helykihasználtság szintje elérheti a 80,3 százalékos szintet. A jelentős hatékonyságjavulás ellenére is az iparág teljes bevételének – ami várhatóan 711 milliárd dollár lesz az idén – csak az 1,8 százalékát adja majd a nyereség, még az optimistább előrejelzés szerint is. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy 2010-ben például a forgalom 3,3 százaléka volt a profit.

Valamennyi nagy földrajzi régióban nyereséget termelnek majd a légicégek, a legnagyobb profitot az ázsiai társaságok érhetik el, 4,6 milliárd dollárt. Őket követik az észak-amerikai légicégek 4,4 milliárd dolláros adózott eredménnyel. Az európai légitársaságok esetében 1,6, míg a közel-keletieknél 1,5 milliárd dolláros nyereséget vár az IATA előrejelzése. A latin amerikai térség légi fuvarozói 600 millió dolláros profittal számolhatnak, míg Afrikában várható a legalacsonyabb, mindössze 100 millió dolláros nyereség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.