BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenő gabonaárakra számít a világ

Az idei év egyik legfontosabb kérdése a mezőgazdaságban, hogy milyen irányba, és milyen mértékben változnak a gabonaárak. A legtöbb szereplő az árak egyértelmű csökkenését várja, de annak mértékéről megoszlanak a vélemények. A tavalyi év szűkössége után azonban idén az egész világban jó termés várható.

Tavaly a kukoricatermés az egész világban, de különösen az északi féltekén rendkívül gyengén alakult. Észak-Amerika mostoha, száraz időjárása miatt az Egyesült Államok terméshozama hozzávetőleg csaknem 20 százalékkal lett kevesebb, mint 2011-ben, amely összességében mintegy ötvenmillió tonnás kiesést eredményez, vagyis csak az USA aszály miatti vesztesége mennyiségileg megfelelt az Európai Unió össztermelésének.

A terméseredmények romlása miatt így az USA humán fogyasztásra, és takarmányozásra szánt exportja nem haladta meg a 20 millió tonnát – az új termésig végleges adatok minderről még nem állnak rendelkezésre. Emiatt az árak rendkívül magas szintre nőttek.

A tavalyi szűkösség miatt azonban a készletek feltöltése is folyik. Nemrégiben az USDA közzétette jelentését a gabona és olajos mag piacról. Ami várható volt, megerősítést nyert: a készletek legalábbis az eddig vártnál nagyobbak és enyhe túltermelés lehetséges kukoricából. Ez utóbbi akkor lenne igaz, ha valóban 39 millió hektár lenne az idei amerikai vetésterület, ami egyébként rekordnak számítana. A kukorica jegyzése azonban még nem zuhant a tőzsdén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.