BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tejet és kenyeret sem lehet venni az új trafikrendszer miatt?

Súlyos veszélyeket rejt magában a júliustól induló új trafikrendszer, ami elsősorban a kistelepüléseken tehet tönkre élelmiszerüzleteket. Ez azt jelentheti, hogy cigarettát és élvezeti cikkeket, valamint fagylaltot lehet majd venni, de tejet és kenyeret már nem – hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az ellátásban keletkező fehér foltok miatt növekedhet a feketézés, ami nem csak a költségvetésnek, hanem a kereskedőknek is veszteség. Aggodalomra ad okot az is, hogy a második félévben belépő útdíj rendszer egyes élelmiszerek fogyasztókhoz kerülésének költségeit számottevő mértékben is növelheti.

A szövetség ugyanakkor kiemeli: korántsem bővült annyira a kiskereskedelemben elkelt árumennyiség, amint a Központi Statisztikai Hivatal kimutatta. A KSH június 5-én közzétett gyorsbecslése szerint 3,4 százalékkal nőtt a kereskedelmi fogyasztás (kiskereskedelmi volumen) áprilisban az előző év azonos időszakához képest, az úgynevezett naptárhatástól megtisztított volumenindex alapján.

Ezzel szemben – mutat rá az OKSZ – , a KSH június 25-i adatközlése a nyers (kiigazítatlan) adatokat tekintve már mást,  mindössze 0,7 százalékos áprilisi növekedést mutat. Az üzemanyagok 6,5 százalékos megugrását leszámítva ugyanakkor 0,8 százalékkal csökkent a forgalmi volumen – teszi hozzá az OKSZ elemzése, amely kitér arra, hogy a fogyasztáshoz kapcsolt adók a tavalyi első öt havi 1581 milliárd forintról az idei május végéig 1490 milliárd forintra csökkentek, de nem csupán  a rezsicsökkentés és az alacsonyabb infláció miatt.

Mindazonáltal az OKSZ a jelenlegi információk alapján úgy látja, hogy  – a gyengébb évkezdet ellenére – a fogyasztás elérheti, egyes területeken pedig túl is lépheti az előző évi szintet. Erre akkor van esély, ha nem lesznek egyes területeken piaci zavarok (mint például a trafikrendszer indulása nyomán), továbbá a forint gyengülése nem lesz tartós. A 300 forint körüli euró/forint árfolyam ugyanis árdrágító tényező.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.