BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő szárnyalás a Boeingtől

Az elemzői várakozásokat jócskán túlszárnyaló eredményekről számolt be a Boeing a júniusban zárult három hónapra vonatkozóan, a repülőgépgyártó nyeresége 13 százalékkal nőtt. A cégnél a növekvő repülőgép értékesítéssel és a katonai felszerelések bővülő exportjával magyarázták a kedvező adatokat.

A jelek szerint nem igazán vetette vissza a Boeing teljesítményét, hogy a közelmúltban komoly problémák voltak a 787 Dreamliners repülőgépeivel. A társaság bevétele a második negyedévben 21,82 milliárd dollár volt, ami 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A cég nettó eredménye pedig 13 százalékkal, 1,09 milliárd dollárra nőtt. Sőt, ha az egyszeri tételeket leszámítjuk, akkor a vállalat üzemi eredménye is 13 százalékkal bővült az április-júniusi időszakban, elérve a 2,03 milliárd dollárt. A kedvező második negyedéves adatok alapján a korábbinál optimistább előrejelzést adott a vállalat a teljes évre, míg eddig 82-85 milliárd dollár közötti forgalommal számoltak, most már 83-86 milliárd dollárról szól a prognózis.

A pozitív fordulat fő összetevői a kereskedelmi felhasználásra szánt repülőgépek iránt ismét növekvő kereslet, illetve az Egyesült Államokon kívüli katonai megrendelések bővülése. A 787 Dreamlinerekkel kapcsolatos problémák sem vetették vissza a Boeing teljesítményét sőt, a január közepe és április vége között szállított 50 után a második negyedév fennmaradó részében további 16 ilyen típusú gépet adott át.

De egyre többet adnak el a 737-es és 777-es típusokból, ennek megfelelően a tervek szerint növelik is majd a termelést. Így például jelenleg havonta 38 készül a 737-es típusból, de az elképzelések alapján jövőre ez a szám 42-re nő majd.

Bár az Egyesült Államokban és Európában csökkentik a katonai kiadásokat, a Boeing ezen üzletága 4 százalékkal tudta növelni nyereségét, annak ellenére, hogy bevétele 4 százalékkal visszaesett. Érdekes módon mind a kereskedelmi repülőgépek, mind a katonai eszközök vonatkozásában a közel-keleti és ázsiai vevők pörgették meg a forgalmat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.