BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rohamosan esnek a gabonaárak

Jó termés, és rohamosan csökkenő árak jellemzik az idei aratást. Ahol jó termésátlag lesz, ott profitot is elkönyvelhetnek a termelők, az árzuhanás az állattenyésztőknek kifejezetten kedvez

„Az árpa aratása néhány napon belül befejeződik az országban, az elmúlt napok zivataros időjárása miatt azonban nehezen indul a búza betakarítása” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: a záporok sajnos rontottak a minőségen is, hogy pontosan mennyit, azt egyelőre még korai lenne megmondani. „Egyelőre csak kevés búzát arattak le, az eddigi adatok bíztatóak, és azt mutatják, hogy nincs nagy minőségi differencia a különböző területekről származó búzák közt.”

„Egyelőre továbbra is úgy látjuk, hogy országosan meglehet az ötmillió tonnás búzatermés, amelyhez országos átlagban hozzávetőleg 4,6 tonnás hektáronkénti termésátlag szükséges. Ahhoz azonban, hogy a termelők profitot tudjanak realizálni, a jelenlegi árszintek mellett ennél magasabb, öt tonnás termés kell” – fogalmazott Vancsura. Erre a hektáronkénti hatékonyságra a termelők egy részénél van lehetőség.

Az árakról szólva Vancsura megjegyezte: „a nagyobb kereskedőcégek már adnak ajánlatokat a betakarítandó búzára, ez 41 ezer és 45 ezer forint között mozog tonnánként.”

Az árak csökkenése általánosnak mondható a szántófüédi növények piacán. „A mai árak az árpa esetében 40–42 ezer forintról szólnak tonnánként, a búza esetében minőségtől 42 és 48 ezer forint között mozognak az ajánlatok, a legfelső ár azonban csak a javítóbúzára érvényes” – jelentette ki a Világgazdaságnak Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: hasonló árzuhanás figyelhető meg a későbbi betakarítású napraforgó esetében is. „A napraforgó korábban 130 ezer forintba került tonnánként, ez ma már 100 ezer körül van, és várhatóan tovább csökken majd, 90 ezer forint környékére” – tette hozzá Raskó.

Hozzátette: a gabonafélék, a takarmány-alapanyagok piacán megfigyelhető általános árcsökkenés egészen biztosan jó hatással lesz a hazai állattenyésztőkre, és ezen keresztül a húsiparra is. A baromfiipar területén akár bővülés is elképzelhető.

Az agrárközgazdász szerint idén ugyanakkor a növénytermesztők jelentős bevételtől esnek el a jogszabályi környezet változása miatt. Mint ismert, egy két évvel ezelőtti módosítás óta a termelők vis maior esetén nem kötelesek a „jó erkölcsbe ütköző” terményértékesítési szerződések maradéktalan betartására. A korábban megkötött kontraktusok esetén a gazdának akkor is le kellett szállítania a szerződött mennyiséget, ha például a jégkár miatt saját termése tönkrement. Ilyen esetekben a termelők terményvásárlásra kényszerültek.

A gazdák kiszolgáltatottságának enyhítése érdekében módosult a jogszabály, és vis maior esetén a termelő nem köteles helytállni. A lépés eredményeképp azonban mára egyáltalán nem kötnek szerződést a kereskedők a termelőkkel, emiatt az aratáskor irányadó rendkívül alacsony árak érvényesülnek. Raskó a termelők elmaradt árbevételét 20–30 milliárd forintra becsülte lapunknak adott nyilatkozatában.

Meglehet az ötmillió tonna

Az őszi árpát 193 ezer hektáron aratják idén, az átlagos terméshozam 4,5 tonna körül alakul hektáronként. Az árpa az egyik legfontosabb takarmány-alapanyag, ám mivel a hazai sertésállomány csökken, a gabona piacán egyre fontosabbá válnak a külföldi vásárlók. A búza esetében a termőterület jóval nagyobb, 1,1 millió hektár, a termés a korábbi becslések szerint akár 5 millió tonna körül alakulhat idén. Ez a mostani próbavágások szerint is megalapozott várakozásnak tűnik.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.