BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Engedmény a nagykasszás kereskedőknek

Nem bírságolják meg azoknak a nagykasszákat üzemeltető kereskedőket és szolgáltatókat, amelyek mindent megtettek, hogy átálljanak az online pénztárgépes rendszerre, de ez - önhibájukon kívül - az év végéig nem sikerül. Így január 1-jén kinyithatnak az érintett nagyobb üzletek, gyógyszertárak, benzinkutak és szállodák.

A nagy üzletláncok hagyományos kasszái december 31-ig működhetnek, jövőre pedig már csak online kapcsolattal rendelkező pénztárgépek lehetnének mindenhol.

A szolgáltatók és kereskedők többsége azonban még nem tudott átállni, mert a szoftverek fejlesztése a tervezettnél tovább tartott. Az Országos Kereskedelmi Szövetség ezért azt kérte az adóhivataltól, hogy azokat, akik önhibájukon kívül csúsznak, ne büntessék.

„Harmincezer nagykasszáról van szó, amely ezt a szolgáltatókört érinti, tehát az elkövetkező hetekben-hónapokban folyamatosan fogjuk majd figyelni, hogy hogyan zajlik az átállás, valószínű, hogy gyors ütemben” – fogalmazott Vámos György, a szövetség főtitkára.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokat nem bünteti, akik mindent megtettek az átállás érdekében. Ehhez azt kell bizonyítani, hogy igényeltek az üzembe helyezéshez szükséges kódot, és felvették a kapcsolatot a beszerezni kívánt online pénztárgép gyártójával vagy forgalmazójával. Ha már megvan a forgalmazási engedély, igazolni kell azt is, hogy az adózó már megrendelte a kasszát, az egyedi igényekhez igazított rendszerek esetében pedig ütemtervvel is rendelkezni kell.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára pénteken azt mondta: azokat az üzleteket, amelyeknél kiderül, hogy semmilyen lépést nem tettek, akár be is zárhatja az adóhivatal.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai számára olyan instrukciót adtunk, hogy amennyiben ezt tapasztalják január elsejét követően az ellenőrzéseknél, akkor akár végső esetben ezt a szankciót is alkalmazzák” - mondta Pankucsi Zoltán. Hozzátette: a cél az, hogy kizárólag a mulasztókat bírságolják, ne pedig azokat, akik önhibájukon kívül késnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.