BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IBM: a vártnál kisebb forgalom

Elmaradt az előzetes elemzői várakozásoktól az IBM negyedik negyedéves bevétele, a társaság részvényeinek értéke 3,5 százalékkal esett a friss üzleti eredmények bejelentését követően. A vállalat 2013 utolsó három hónapjában 27,7 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Jó hír ugyanakkor, hogy a vállalat nyeresége az utolsó negyedévben 6 százalékkal bővült és megközelítette a 6,2 milliárd dollárt. Látványosan zuhant viszont a társaság hardver üzletágának forgalma, a 26 százalékos bevételcsökkenés ebben a szegmensben egyben azt is jelentette, hogy 2012 utolsó negyedévéhez képest 750 millió dollárral esett vissza az ágazat profitja.

A teljes évet vizsgálva 99,8 milliárd dolláros bevételt ért el az IBM, ez 4,6 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben, az árfolyamhatástól megtisztítva pedig 2 százalékos a visszaesés. A csökkenés hátterében az elemzők szerint a társaság szerver és tároló megoldásai iránti gyengébb kereslet áll, ami különösen a feltörekvő piacokon volt megfigyelhető. A feltörekvő piacokon hat százalékkal esett vissza a cég forgalma, Kínában pedig 23 százalékos volt a csökkenés.

A csökkenő bevétel ellenére az IBM-nek nagyjából sikerült szinten tartania adózott eredményét, a cég profitja 16,48 milliárd dollár volt 2013-ban, ez mindössze 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A tavalyi eredmények felgyorsíthatják a társaság strukturális átalakítását, amelynek keretében megválnak az alacsonyabb nyereséget termelő ágazatoktól annak érdekében, hogy még nagyobb figyelmet fordíthassanak a magasabb nyereségtartalmú tevékenységekre, mint az üzleti és technológiai szolgáltatások.

A hírek szerint az IBM ismét tárgyalásokat folytat a Lenovo-val az alsó kategóriás szerver üzletága eladásáról. Emellett a társaság a múlt héten bejelentette, hogy 1,2 milliárd dollárt fordít felhőkapacitásainak bővítésére. A beruházás részeként a vállalat 15 új adatközpontot nyit, ezzel 40-re emelkedik a felhőbe helyezett szolgáltatásokat kínáló adatközpontjainak száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.