BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Poverty in Hong Kong, China.
Poverty in Hong Kong, China. (Photo by: Bob Henry/UCG/Universal Images Group via Getty Images)

Ilyesmit is ritkán csinálnak Kínában

Készpénzt fognak osztani a legszegényebbeknek és az árváknak a nemzeti ünnep előtt.

Készpénzt osztanak Kínában a hátrányos helyzetűeknek, köztük a mélyszegénységben élőknek és az árváknak az október 1-i nemzeti ünnep előtt, amikor a népköztársaság megalapításáról emlékeznek meg – jelentették be Pekingben.

Poverty in Hong Kong, China.
Poverty in Hong Kong, China. (Photo by: Bob Henry/UCG/Universal Images Group via Getty Images)
Készpénzsegélyt kapnak Kínában a szegények / Fotó: GettyImages

Ritka alkalom ez a kommunista országban, és különösen érdekes, mivel a héten már bemutattak egy átfogó ösztönzési programot.

A CCTV állami televízió szerdán számolt be a pénzügyminisztérium és a polgári ügyek minisztériuma döntéséről, de részleteket nem közölt. Annyit lehet csak tudni, hogy a helyi hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy a pénzösszegek még október 1-je előtt eljussanak a címzettekhez, bizonyítandó „a párt és a kormány szeretetét és gondoskodását a rászorulók iránt”.

Nem tudni, mennyi pénzt kapnak

Bár azt sem tudni, hogy mekkora összegről van szó, a Bloomberg emlékeztetett, hogy áprilisban elkülönítettek 154,7 milliárd jüant a minisztériumok költségvetéséből a mélyszegénységben élők, az árvák és a hajléktalanok idei megsegítésére. (Egy jüan 50,23 forint.) Az országban hivatalos adatok szerint júniusban 4,74 millió ember élt mélyszegénységben.

(240912) -- LIUZHOU, Sept. 12, 2024 (Xinhua) -- Liang Anhe (R) and his wife Liang Yingmi prepare oil tea at home at Wuying Village on the border between south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region and southwest China's Guizhou Province, Sept. 4, 2024.
  Wuying Village is a Miao ethnic-minority hamlet that nestles snugly in the towering mountains stretching across the border between Guangxi and Guizhou. The impassable mountains and rugged landscape used to render locals extremely poor, but villagers Liang Anhe, 74, and his son Liang Xiuqian, 45, have witnessed great changes and development in the village over the past decade.
   The senior Liang had raised his children with scanty salaries from labors at his 0.13-hectare filed and serving as a substitute teacher at a primary school. The junior Liang, once a migrant worker, returned to the village over ten years ago and kept searching for opportunities of fortune in various walks of life. He became a leader of the fruit planting cooperative incorporated at the village in 2017.
   Thanks to supporting efforts from pertinent authorities, Wuying has undergone significant changes over recent years, with the establishment of new classroom buildings, cultural corridors, public squares as well as a women's night school and an education fund. 
   As a teacher at the women's night school, the senior Liang guides students there in learning, tree planting, and event hosting. The junior Liang, for his part, spearheads with the local Lusheng (a traditional reed-pipe wind instrument) team as it wins honor for the village from various art competitions. (Xinhua/Jin Haoyuan) (Photo by Jin Haoyuan / XINHUA / Xinhua via AFP)
Majdnem ötmillió ember él mélyszegénységben Kínában / Fotó: Jin Haoyuan / XINHUA / AFP

Az egyszeri segélyek ilyen rövid időn belüli szétosztása azonban mindenképpen eltérést jelent a kormány eddigi politikájától. Beleillik viszont az újabb trendbe, mivel egy sor kamatcsökkentést és enyhítő intézkedést hoztak nyilvánosságra, amelyek célja a gazdasági lassulás megállítása.
Ebbe a sorba tartozik egy másik, ugyancsak szerdai bejelentés is, amely szerint segélyt kapnak azok a fiatal diplomások is, akik két évvel a végzés után sem tudnak elhelyezkedni.

Visszaesett a fogyasztás

Október 1., a népköztársaság 1949-es megalapításának évfordulója 

az egyik legfontosabb ünnep Kínában, egy teljes hétig tart.

 Az úgynevezett aranyhéten általában tömegek kelnek útra és normális körülmények között rengeteg pénzt költenek.

Az ingatlanszektor válsága és a munkaerőpiac borús helyzete azonban rányomta a bélyegét a kiadásokra, ami egyes közgazdászokat arra késztetett, hogy 

közvetlenebb költségvetési beavatkozást sürgessenek a hangulat javítása érdekében.

CHINA-GUIZHOU-BEARING INDUSTRY-LIVELIHOOD (CN)
Több támogatást sürgetnek a fogyasztás felpörgetésére / Fotó: Northfoto

Közéjük tartozik Huang Ji-ping, jegybank monetáris tanácsának a tagja is, aki az év elején a kínai gazdaságpolitika ritka kritikájában a kiadások növelésére szólította fel a kormányt a gyenge fogyasztás kezelése érdekében. Szerinte a háztartásoknak nyújtott készpénzosztás fellendítené a fogyasztást, míg a költségvetési egészségre való túlzott összpontosítás hátráltathatja a gazdaságot.

Miután a központi bank meglepte a piacot a monetáris ösztönző intézkedések széles körű csomagjával, a figyelem most a pénzügyminisztériumra irányul. A következő napokban további fiskális intézkedések jöhetnek, mivel még az egyhetes ünnep előtt összeül a Kínai Kommunista Párt legfőbb szerve, a 24 tagú Politikai Bizottság.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.