BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A trafikok miatt harmadával esett az újságárusok forgalma

KERESKEDELEM A kereskedelmi kisvállalkozások még keveset éreznek a fogyasztás növekedéséből. A KSH előzetes adatai szerint ugyan tavaly 176 milliárd forinttal költöttek többet a vásárlók az üzletekben, összesen 8425 milliárd forintot. Ez a növekedés azonban az árumennyiséget tekintve még szerény, ráadásul eltérő mértékű az egyes áruterületeken – állapítja meg az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A statisztikai hivatal adatai ugyanakkor azt is egyértelműen kimutatják, hogy a tavalyi második fél évben indított új dohányértékesítési rend elvitte a forgalom egy kisebb részét a hagyományos élelmiszer üzletektől, viszont az újságárusok számára 30 százalék feletti bevételkiesést okozott.

A negyedéves összesítések szerint a fogyasztás növekedése második félévben vett lendületet, de nem csak emiatt nőtt 35-40 százalék közötti mértékben a webáruházak forgalma. A második félévben 8-9 százalékkal ugrott meg a ruházati cikkek vásárlása, és lendületet kapott a különböző műszaki, számítástechnikai cikkek forgalma is, főleg az utolsó negyedévben, 5 százalék körüli mértékkel. Az élelmiszerpiac bővülése csak az utolsó negyedévben közelítette meg a 2 százalékot, azonban éves szinten éppen hogy csak átlépte a tavaly előtti szintet.

A kereskedelmi szövetség prognózisa szerint idén a lakossági várhatóan 1,5-2 százalékkal több árut vásárol. A GDP várható emelkedése a vállalkozások részére nagyobb bérfizetést tesz lehetővé, de az inflációs 2-3 százalék közé emelkedik, ami fékezi a reáljövedelmek bővülését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.