BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágább lesz Paks II az ígértnél

Ha a 10 milliárd eurós orosz hitel a beruházás 80 százalékára elég, akkor az egész bővítés 12,5 milliárd euróba fog kerülni. Nemrég még 10-12 milliárdos költségről volt szó, és 30 éves törlesztésről, ez utóbbi 21 évesre csappant.

Eldőltek az új paksi erőműblokkok építéséhez felveendő orosz hitel feltételei: az orosz fél 10 milliárd euró kölcsönt nyújt, ebből a költségek 80 százaléka fedezhető, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Eszerint a magyar fél által finanszírozandó 20 százalék 2,5 milliárd euró, a teljes beruházási költség pedig 12,5 milliárd euró. Ez több annál a 10-12 milliárd eurónál, mint amit Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár a közelmúltban bejelentett.

Varga Mihály azt is közölte, hogy a szerződést néhány napon belül alá tudják írni. A megállapodás megszületett az orosz hitel kamatáról és arról is, hogy az első törlesztő részletet az erőmű beüzemelése után fél évvel kell fizetni, 21 éven keresztül. Lázár János korábban 30 éves törlesztés lehetőségéről beszélt, hangsúlyozva, hogy ilyen hosszúságú piaci hitel nem létezik. Azt is mondta, hogy a kamat alacsonyabb lesz a piacon hosszú távra ma felvehető kölcsönök kamatánál. Varga Mihály a kamat megállapodott nagyságát egyelőre nem hozta nyilvánosságra, tájékoztatása szerint azonban a következő napokban bejelentik. „Olyan megállapodást tudtunk kötni” – idézi a minisztert az MTI – „amely az orosz félnek is megfelelő, a magyar félnek pedig kedvezőbb, mint amit a piacon el tudott volna érni”. A megállapodást még a parlamentnek is el kell fogadnia.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.