BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megduplázta pc-forgalmát a Lenovo

Nyáron érkeznek Magyarországra a Lenovo okostelefonjai, a hazai fogyasztók a jelenleg elérhető portfólió mellett az április-májusban megjelenő modellek közül is választhatnak majd. A társaság tavaly közel duplájára növelte hazai pc-értékesítését, 100 ezer számítógépet adtak el.

Várhatóan nyáron kezdik forgalmazni Magyarországon a Lenovo okostelefonjait – közölte lapunkkal Lukács Anita, a társaság magyarországi vezetője. A hazai fogyasztók a jelenleg elérhető portfólió mellett az április-májusban megjelenő új modellek közül is válogathatnak majd, igaz azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hol lesznek elérhetők a készülékek, mivel most kezdik meg a tárgyalásokat a potenciális forgalmazókkal.

A kínai társaság a múlt héten jelentette be, hogy megvásárolja a Google-től a Motorola Mobility okostelefongyártó üzletágát 2,9 milliárd dollárért, az ágazat által készített eszközök a jövőben is a Motorola márkanév alatt kerülnek majd az üzletekbe. Míg a mobilpiaci tranzakciónak várhatóan nem lesz komoly hatása a Lenovo magyarországi tevékenységére, az IBM x86 szerver üzletágának 2,3 milliárd dollárért történő megvásárlása már jelentősen befolyásolja majd azt. Az IBM érintett ágazata ugyanis jól teljesít itthon, így a Lenovo magyarországi képviselete mind létszámban, mind forgalomban számottevően bővül majd. Az ügylet kapcsán Lukács Anita rámutatott, hogy rengeteg időt nyernek azzal, hogy nem kell az alapoktól kiépíteni az eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatási infrastruktúrát, mivel a megállapodás szerint ezt a tevékenységet hosszú ideig még az IBM végzi.

A kínai cég számára egyébként egyre fontosabb, hogy erősítse pozícióit a szerverek területén, erre utal az is, hogy a tervek szerint háromszorosára növelik sárvári gyártókapacitásukat az év végéig. A Lenovo számára a Flextronics gyárt szervereket a vas megyei városban, amelyeket az egész EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) értékesítenek.

A vállalat nagyon jó évet zárt tavaly Magyarországon Lukács Anita elmondása szerint, személyi számítógép értékesítésüket sikerült közel duplájára növelniük. Míg 2012-ben 58 ezer asztali és hordozható pc-t adtak el, addig tavaly már 100 ezret, és a harmadik és negyedik negyedévben a legnagyobb gyártók voltak itthon is, csakúgy mint világszinten. A tavalyi jó eredmények az államigazgatási szektorban elnyert projekteknek, illetve a lakossági szegmensben felpörgő értékesítésnek voltak köszönhetők. Lukács Anita közlése szerint az idén is több nagy állami tender lesz, amelyeken indulnak és bíznak abban, hogy a végfelhasználói piac is nő majd.

Emellett továbbra is nagy az érdeklődés a táblagépek iránt. A társaság a múlt év második felében kezdte meg a tabletek forgalmazását Magyarországon, és az utolsó negyedévben az úgynevezett „A” márkák (nagy nemzetközi gyártók) között már 15 százalékos részesedést értek el, az idén pedig még nagyobb figyelmet fordítanak majd erre a szegmensre.

A hazai pc-piac szembement a múlt évben a globális trendekkel, ugyanis míg világszinten tíz százalékkal zuhant a számítógépek eladása, addig itthon 4,3 százalékkal nőtt 2012-höz képest a forgalom, és 545 ezer készüléket adtak el az IDC adatai szerint. Kiugró eredményt hozott az október-decemberi időszak, amikor 190 ezer pc-t vettek Magyarországon, ez 21 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Vásárlási láz
Több mint 16 százalékkal esett tegnap a Lenovo részvényeinek értéke, amiben a közelmúltban bejelentett két nagy akvizíció mellett valószínűleg meghatározó szerepet játszott egy újabb potenciális felvásárlásról szóló információ is. A hétvégén olyan hír kapott szárnyra, hogy a Lenovo átvenné a Sony Vaio PC üzletágának Japánon kívüli részét. A hírt nem erősítették meg a kínai cég részéről, a Sony pedig azt közölte, hogy nem pontos az értesülés, de azt elismerték, hogy több lehetőséget is vizsgálnak a Vaio márka kapcsán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.