BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

33 milliárd forinttal kevesebb jövedéki adó folyt be dohányból

Kevesebbet költöttünk tavaly szeszes italra és cigarettára – ez is kiderült a KSH Magyarország 2013 című kiadványából.

„A legnagyobb mértékben a szeszes italokra és dohányárukra fordított kiadások estek vissza, reálértéken több mint tizedével, ezen belül a dohányáruk fogyasztása 17, a szeszes italoké pedig mindössze 1 százalékkal csökkent” – írták. Hozzáteszik: a dohányáruk jelentős drágulása (19 százalék), valamint a trafikrendszer bevezetése következtében a lakosság dohányzási szokásai átalakultak: cigarettavásárlásra a háztartások reálértéken ötödével kevesebbet, dohányáru vásárlására ugyanakkor tizedével többet költöttek, mint a megelőző évben.

A jövedéki adóból 897 milliárd forintnyi bevétele keletkezett a költségvetésnek, 3,5 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben. A csökkenés a KSH szerint meghatározóan a dohánygyártmányok 345 milliárd forintról 312 milliárd forintra mérséklődő jövedékiadó-bevételének tulajdonítható, ami többek között a cigarettaforgalom csökkenésével magyarázható.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 2013-ban 9,3 milliárd darab cigarettát bocsátottak az országban szabad forgalomba, 26 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Az év második felében a csökkenés mértéke 35 százalékos volt, amit a dohánytermékek kiskereskedelmét érintő jogi szabályozás év közbeni megváltozása is befolyásolt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.