BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olyan készül Ferihegyen, ami az egész EU-ban nincs

Az EU-ban egyedülálló, ujjlenyomat alapján azonosító automatikus határellenőrző-rendszer kezdte meg a működését a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren; a sajtó képviselőinek Török Zoltán dandártábornok, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság vezetője mutatta be.

Az indulási oldalon üzembe álló rendszer elsősorban az országból kilépő utasok kényelmét, gyors határátlépését, a várakozási idő rövidítését szolgálja - mondta a tábornok. 

A rendszer ujjlenyomat alapján azonosítja a kilépni szándékozót, 20-30 másodperc alatt beolvassa az okmányhoz kapcsolódó háttéradatokat, egyezteti őket, majd újabb 20-30 másodpercet vesz igénybe az áthaladás, ez összesen kevesebb mint egy perc.

Török Zoltán elmondta, ha az utasok már hozzászoknak, ennél gyorsabb is lehet a kilépés, mert a rendszer ezt technikailag lehetővé teszi.

Az országból kilépni szándékozóknak először regisztrálniuk kell úti okmányaik adatainak beolvasásával a repülőtér különböző pontjain elhelyezett termináloknál, és az ezt követő három órában bármikor kiléphetnek a határellenőrző kapun az országból.

Török Zoltán elmondta, az automatikus határellenőrző-rendszeren csak az utasellenőrzés után lehet áthaladni.

Az első egy hónapban csak azok a magyar állampolgárok használhatják az automatikus kiléptetőrendszert, aki betöltötték 18. életévüket és biometrikus útlevelük van, utána viszont már a magyar nem biometrikus útlevéllel, illetve kártyatípusú okmánnyal rendelkezők, továbbá azok az uniós polgárok is, akiknek biometrikus vagy nem biometrikus útlevelük, illetve kártyatípusú okmányuk van.

Az unión kívüli állampolgárok nem használhatják a rendszert. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.