BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán-orosz válság ellenére hasít az exportunk

2014 hetedik hónapjában az export és az import euróban számított értéke 8,4, illetve 7,9 százalékkal bővült tavaly júliushoz viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 66 millió euróval nőtt 2013 azonos hónapjához képest - közölte a KSH.

Idén júliusban – az első becslés szerint – a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót, a behozatalé 6,8 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év hetedik hónapjában 498 millió euró volt. A júliusi kivitel 78, a behozatal 74 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2014 első hét hónapjában a kivitel értéke összesen 49,1 milliárd euró, a behozatalé 45,3 milliárd euró volt. A kivitel és a behozatal euróban számított értéke 5,0, valamint 4,8 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 253 millió euróval volt nagyobb, mint a 2013. január–júliusi időszakban.

A január-júliusi időszakot az orosz embargó még nem érintette, de Ukrajna felé valószínűsíthetően már ekkor is csökkent a kivitel. Oroszország augusztus elején rendelte el az embargót, ennek a hatása a következő havi adatokban mutatkozhat meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.