BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támogatás exportőröknek

Egyre több hazai exportőr kkv használ árfolyam-fedezeti terméket a devizaárfolyam-kockázat kezelése érdekében – mondta Mauthner András, a Citi Treasury osztályának szakértője, aki lapunk mai konferenciáján az exportcégek által igénybe vehető speciális banki szolgáltatásokról tart előadást.

– A jelenlegi relatíve gyenge forintárfolyam mennyire tekinthető kedvezőnek az exportőr vállalkozások számára?
– A relatíve magas euró/forint árfolyam valóban előnyös helyzet az exportőr vállalkozások számára. Érdemes azonban leszögezni, hogy rövid- és középtávon tartós versenyelőnyt csak azoknak jelent, akik tudatos árfolyam-politikával képesek a számukra kedvező árfolyamok „konzerválására”. Ezzel ugyanis nem csak egy esetleges, a jövőben bekövetkező forint felértékelődés számukra káros hatásaitól óvják majd meg magukat, hanem tervezhető és kiszámítható devizagazdálkodást tudnak kialakítani a vállalkozásuk életében.

– Miben segíthetnek a bankok az exportvállalkozásoknak?
– A Citi rendszeresen tart interaktív, kis létszámú szemináriumokat, amelyek keretében ügyfeleink megismerhetik a fedezési politika kialakításának alapelveit, és gyakorlati példák bemutatásán keresztül alapvető termékismeretekkel gazdagodhatnak. A bank így már az első lépések megtételénél segítséget tud nyújtani a vállalatoknak, akik a treasury szakértők bevonásával tanácsokat kapnak egy testreszabott fedezeti stratégia kialakításában, illetve a megfelelő fedezeti termékek kiválasztásában. További támogatást nyújtunk ezen felül a piaci folyamatokról, mozgásokról szóló mindennapi tájékoztatással, és igen hasznos a vállalatok számára a CitiFX Pulse rendszerünkön keresztül az élő árfolyamokhoz való napi 24 órás online hozzáférés is.

– Miként tapasztalja, a hazai cégek mekkora mértékben veszik igénybe ezeket a banki szolgáltatásokat?
– Néhány évvel ezelőtt ritka volt, hogy egy magyar kkv a devizaárfolyam-kockázatát tudatosan kezelje, és ehhez árfolyam-fedezeti termékeket használjon, de mára ez – különösen bankunk ügyfelei körében – jóval elterjedtebb lett. Manapság egyre több, alacsony devizapiaci kitettséggel rendelkező vállalkozás is felfedezte e szolgáltatás hozzáadott értékét.

– Konkrétan milyen devizapiaci szolgáltatások állnak a cégek rendelkezésére?
– A treasury szolgáltatások köre az egyszerű azonnali konverziótól a komplex, egyénre szabott megoldást kínáló strukturált ügyletekig terjed. Az azonnali és határidős devizaváltást nagyban segíti a CitiFX Pulse elnevezésű online devizaváltó rendszerünk, amelyen keresztül a nap 24 órájában 10 ezer dollár minimális tranzakcióösszeggel versenyképes áron lehet konvertálni, előre megadott megbízással is. A fedezeti ügyletek között a legelterjedtebb a határidős ügylet, amely egy előre fixált árfolyam, összeg és időpont meghatározásával akár 12 hónapra előre lehetővé teszi a devizás tételek árfolyamának biztosítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.