BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős negyedéves veszteséget produkált a Twitter

Nem kápráztatta el legújabb üzleti eredményeivel a befektetőket a Twitter, a mikroblog oldalt működtető cég hiába duplázta meg bevételét a harmadik negyedévben, vesztesége számottevő mértékben nőtt, így az adatok közzététele után zuhanni kezdett a vállalat részvényeinek árfolyama.

A tőzsdezárást követő kereskedés során 10 százalékkal csökkent a papírok értéke, ami jól érzékelteti, hogy mennyire elégedetlen a piac a társaság teljesítményével, ráadásul a zuhanás kedden is folytatódott: az első órákban 13 százalékos volt a visszaesés.

A Twitter a július-szeptemberi időszakban 361,3 millió dolláros bevételt ért el, ez 114 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A társaság forgalmának túlnyomó többségét a reklámok adják, a harmadik negyedévben 320 millió dollárért hirdettek a közösségi oldalon, ez 109 százalékos fejlődést jelent éves összevetésben. A bevétel összetételét vizsgálva pozitív változás, hogy a mobileszközökön megjelenő reklámok részesedése a szeptemberben zárult három hónapban már elérte a 85 százalékot.

A vállalat egyre komolyabb forgalmat produkál az Egyesült Államokon kívüli, 121 millió dolláros volt a nemzetközi bevétel, ez 176 százalékos bővülést jelent 2013 hasonló időszakával összevetve.

A veszteség jelentős megugrása mellett a felhasználók számának a vártnál visszafogottabb növekedése is szerepet játszhatott a befektetők elégedetlenségében. A Twittert a harmadik negyedévben havonta átlagosan 284 millióan használták, ez mindössze 23 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi értéket. A mobilos látogatók aránya 80 százalék körül volt a július-szeptemberi időszakban.

Az év első kilenc hónapját vizsgálva is megállapítható, hogy bár a jövedelemtermelő képesség javításában már sikerült komoly eredményeket elérnie a cégnek, egyelőre messze vannak attól, hogy nyereségesen működjenek. A január-szeptemberi időszak 923 millió dolláros forgalma közel 120 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest. A veszteség ugyanakkor jóval több mint háromszorosára nőtt éves összevetésben, és meghaladta a 452 millió dollárt az első három negyedévben.

Bár a használók körében igen népszerű, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a leggyorsabb hírforrásnak számít a Twitter, ha a világban történik valami fontos, a cég egyelőre nem váltotta be azokat a reményeket, amelyekkel nekiindult tőzsdei karrierjének.

A társaság papírjaival majdnem egy éve, november 7-én kezdtek kereskedni a Nasdaq-on, és az első nap végére a 26 dolláros indulóárról majdnem 45 dollárra erősödött a cég részvénye. Az azóta eltelt egy év csalódást keltő teljesítményét jól szemlélteti, hogy lapzártánkkor ez alatti, 42 dollár körüli áron cseréltek gazdát a vállalat részvényei.

Nagy kérdés, hogy sikerül-e változtatni a helyzeten és erőre kap-e a cég. Az biztos, hogy az idei év a forgalom szempontjából hatalmas növekedést hoz, a tavalyi 665 millió dollár után a legújabb előrejelzésben 1,365 és 1,375 dollár közötti bevételi prognózis szerepel, és a tervek szerint 360 és 390 millió dollár közötti összeget költenek fejlesztésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.