BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okosmobilt használ 2015-ben a világ negyede

2015-ben a világ lakosságának több mint egynegyede már okostelefont használ az eMarketer előrejelzése szerint. A fejlődés a következő években sem áll meg, 2016-ban átlépi a kétmilliárdot az okosmobilos tábor, a legnagyobb piac pedig Kína lesz.

A jelenlegi 1,64 milliárdról 2015 végére 1,91 milliárdra nőhet az okostelefont használók száma világszerte az eMarketer előrejelzése szerint. Ez azt jelenti, hogy a Föld lakosságának több mint egynegyede ilyen készüléket használ majd 2015 végén, és a fejlődés, ha nem is ilyen gyors ütemben, de a következő években is folytatódik. A piackutató prognózisa alapján 2016-ban további 12,6 százalékos növekedés várható, és az okostelefont használók száma megközelíti a 2,16 milliárdot. A társaság elemzése szerint 2018-ban már 2,5 milliárdnál is több embernek lesz okosmobilja a világon, ami azt jelenti, hogy ezeknek a készülékeknek több mint ötvenszázalékos lesz a részesedésük a mobilpiacon.

Az olcsó, belépőszintű okostelefonok új lehetőségeket nyitnak a feltörekvő piacokon, ahol sok felhasználónak korábban nem volt internethozzáférése. A fejlettebb országokban pedig a médiafogyasztási szokásokat alakítják át, ami azt jelenti, hogy még inkább mobilcentrikussá kell válnia a marketingiparnak is. Az okostelefonok tömeges elterjedését megkönnyíti az is, hogy folyamatosan zuhan az ilyen készülékek átlagára. A Gartner előrejelzése alapján 2020-ra az okosmobilt vásárlók háromnegyedének már kevesebb mint 100 dollárt kell fizetnie az eszközéért. A drasztikus árzuhanást jól érzékelteti, hogy míg a múlt év végén 50 dollár körül volt a legolcsóbb, belépőszintű okostelefonok ára a Gartner elemzése szerint, addig napjainkra ez 35 dollárra csökkent.

Az ázsiai országok meghatározó szerepet játszanak az okostelefonok tömeges térhódításában, Kínában például már a 2014-es végső adatokban meghaladhatja a félmilliárdot az ilyen eszközt használók száma. Ezzel természetesen a távol-keleti ország a legnagyobb piac, és a kínai cégek már a legmeghatározóbb mobiltelefongyártók között vannak. A harmadik negyedévben például a Xiaomi a harmadik helyet szerezte meg globális szinten az IDC adatai szerint, ráadásul megdöbbentő növekedést produkálva. A társaság a harmadik negyedévben 17,3 millió okostelefont adott el, ami több mint 211 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A látványos növekedés megmutatkozott piaci részesedése alakulásán is, ami a 2013-as 2,1 százalékról 5,2 százalékra nőtt. Tőkét emelt a kínai Xiaomi okostelefon gyártó vállalat. A bővülésnek meg is lett az eredménye: hétfőn jelentették be, hogy kockázati tőkebefektető társaságoktól bevont 1,1 milliárd dollár új tőkével a világ legnagyobb piaci tőkeértékű technológiai startup vállalatává lépett elő a Xiaomi. A cég piaci tőkeértéke 45 milliárd dollárra tehető, ami felülmúlja az Uber Technologies Inc. fuvarmegosztó szolgáltató cég december eleji tőkebevonásával elért 41 milliárdját. Ennél többre korábban csak a Facebook Inc. tudott szert tenni privát befektetőktől bevont tőkével 2011-ben, amikor a Goldman Sachs befektetése alapján 50 milliárd dollárra lehetett taksálni a céget.

A negyedik legnagyobb gyártó szintén egy kínai társaság, a Lenovo volt a 2014. július-szeptemberi időszakban, ami fokozatosan erősíti pozícióit Kínán kívül is. Okosmobiljai már kaphatóak Európában is, Magyarországon pedig szeptemberben kezdték meg a forgalmazásukat. A globális jelenlétre való törekvés hatását mutatja, hogy a harmadik negyedévben eladott 16,9 millió okostelefon 38 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Nem kell sokat várni arra sem, hogy a második legnagyobb okostelefon-piac is ázsiai legyen, az eMarketer prognózisa szerint 2016-ra Indiában több mint 200 millióan használnak majd ilyen eszközöket, ezzel pedig megelőzik a jelenleg még második Egyesült Államokat.

Nem adja fel az Amazon

Első okostelefonja, a Fire Phone kudarca ellenére sem adja fel az Amazon, a hírek szerint a társaság egy új készüléken dolgozik. Úgy tűnik, ezúttal szeretnének igazán jó eszközt alkotni, ugyanis bőven hagytak időt a fejlesztőknek, mivel csak 2016-ban tervezik piacra dobni a Fire Phone 2-t. Az e-kereskedő első okosmobilja júniustól volt elérhető, 649 dollárért, ami a jelek szerint túl magas ár volt a telefonért, hiszen ugyanennyi pénzért egy iPhone-t is lehetett kapni, viszont az Amazon eszköze korántsem tud, annyit, mint az Apple készüléke. Nem csoda, hogy két hónappal később 230 dollár alá csökkent a Fire Phone ára.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.