BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beengedi a Google-t a Twitter

Pozitívan fogadták a befektetők a Twitter utolsó negyedéves eredményeit, a pénteki kereskedés elején volt olyan pillanat, amikor a cég részvényeinek értéke 17 százalékos emelkedést mutatott a nyitóárhoz képest.

A társaság az október-decemberi időszakban közel 480 millió dolláros bevételt ért el, ami majdnem duplája volt az egy évvel korábbinak, és jócskán túlszárnyalta az elemzők előzetes várakozását, ami 453 millió dollár volt.

A Twitter hirdetési bevétele 432 millió dollár volt a múlt év utolsó három hónapjában, ami 97 százalékos bővülést jelentett éves összevetésben. A reklámbevétel 88 százaléka már mobilos hirdetésekből érkezett. Továbbra is az Egyesült Államok a vállalat fő piaca, a forgalmuk alig több mint harmada érkezett a világ többi részéről, igaz a nemzetközi bevétel az október-decemberi időszakban 176 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A vállalat ugyanakkor továbbra is veszteséges, igaz a 2013. utolsó negyedévi félmilliárd dollárt meghaladó mínusz után a tavaly decemberrel zárult három hónapban már csak 125 millió dolláros veszteséget termelt. Aggasztó lehet ugyanakkor a cég jövője szempontjából, hogy nagyon lelassult a felhasználói tábor bővülése.

A Twitter közlése szerint az utolsó negyedévben az átlagos havi felhasználószám 288 millió volt, ami éves összevetésben ugyan 20 százalékos növekedést jelent, azonban a harmadik negyedévhez képest mindössze 4 milliós fejlődés.

Az egész évre 1,4 milliárd dolláros bevételről számolt be a társaság, ami több mint duplája a 2013-asnak. A cég vesztesége 2014-ben 578 millió dollár volt, ami 67 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.
A 2013-ban tőzsdére lépett vállalat egyelőre adós maradt a nagy kiugrással, azonban ezen a helyzeten változtathat a Google-al való együttműködés.

A megállapodás szerint ugyanis a felhasználók által naponta készített többszázmillió Twitter bejegyzés között is lehet majd keresni. Dick Costolo, a mikroblog szolgáltató vezérigazgatója ugyan arra figyelmeztetett, hogy az együttműködés ténylegesen még csak néhány hónap múlva érezteti hatását, egyes elemzők azonban már most úgy vélik, hogy pozitív hatással lehet a felhasználók számának alakulására.

A Twitter a 2015-ös évre 2,3 és 2,5 milliárd dollár között bevételt vár, ami 65-78 százalékos növekedést jelentene a múlt évhez képest. A társaság 500 és 650 millió dollár közötti beruházással számol.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.