BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas ügyletben hízik a Shell

Felvásárlási hullámot indíthat az ágazatban az olajárak zuhanása. A Shell már lépett is: 70 milliárd dollárért megveszi a brit BG Groupot. Szakértők szerint mások is követhetik a példáját, hiszen a legutóbbi áresés hasonló következményekkel járt az ezredforduló idején.

Rég nem látott léptékű felvásárláshoz vezetett az olajárak zuhanása: az olaj- és gázszektor óriásai (szupermajorok) közé tartozó brit-holland Royal Dutch Shell tegnap bejelentette, hogy mintegy 47 milliárd font (70 milliárd dollár) értékű ügyletben megveszi a brit BG Groupot. A BG részvényesei minden papírjukért 383 pennyt és 0,4454 Shell B-részvényt kapnak – ez 13,67 fontra értékeli a BG-részvényeket, ami 52 százalékos felár a 90 napi átlaghoz képest –, így az új csoportban 19 százalékuk lesz. A BG árfolyama a bejelentés után 37 százalékkal erősödött a londoni tőzsdén. A várhatóan 2016-ban létrejövő csoport jelenlegi piaci kapitalizációja alapján durván 224 milliárd fontot (335 milliárd dollár) ér, ezzel a Bloomberg szerint megelőzi a szektor világranglistáján ma harmadik helyen levő egyesült államokbeli Chevront.

A Shellre egy ideje már olyan társaságra tekintettek a szakértők, mint ami képes lehet nagy felvásárlásra kihasználni az alacsony olajárakat, hála erős cash flow-jának; a Reuters által megkérdezett elemzők szerint 75 dolláros olajár mellett tud osztalékot fizetni és nagyobb hitelfelvétel nélkül fedezni kiadásait, a BG-nek ehhez 145 dolláros ár kellene. Máshonnan nézve is hasonlóak az erőviszonyok: a kisebb olajcégek árfolyama az elmúlt egy évben 20–60 százalék közti mértékben csökkent (a BG Groupé 30 százalékkal), míg az olyan szupermajoroké, mint a Shell vagy a BP csak 10 százalékkal, így most könnyebben indulhatnak zsákmányszerzésre.

A BG bekebelezésével a Shell nagyban javíthatja pozícióit Brazíliában, Kelet-Afrikában, Ausztráliában, Egyiptomban és Kazahsztánban, és sokat erősíthet a cseppfolyósított földgáz (LNG) területén, miután a BG vezetése korábban erre fokuszált. Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója egy a hírügynökségek által idézett konferenciahívásban úgy fogalmazott, hogy az LNG „ nagyon fontos” szerepet játszott a történetben; ez érthető, hiszen a Shell számára az utóbbi években a földgázkitermelés és az LNG volt az egyik fő stratégiai szegmens – a másik a mélytengeri kitermelés, amiben a BG szintén jó pozíciókkal rendelkezik Brazíliában –, az új társaság pedig a legnagyobb LNG-termelő lehet a nemzetközi társaságok közül.

A Shell bizonyított olaj- és gáztartalékai 25 százalékkal gyarapodnak a vállalat közleménye szerint, ugyanezek kitermelése pedig 20 százalékkal nőhet. Az összeolvadásból fakadó szinergiák révén évi 2,5 milliárd dollárral javulhat a társaság adózás előtti eredménye, emellett a Shell egy 25 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is bejelentett a 2017–2020 közti időszakra. 2016–2018 között mintegy 30 milliárd dollár értékű vagyont terveznek eladni, a befolyó összeg nagy részét a részvényeseknek juttatják el.

Könnyen elképzelhető, hogy a Shell a rajtjelet adta meg – mondta a FirstEnergy elemzője a Financial Timesnak –, és a mostani helyzetet más szupermajorok is kihasználják független olajcégek megkaparintására. Mások is emlékeztettek arra, hogy az olaj-és gázszektor legutóbbi nagy felvásárlási hulláma hasonló feltételek mellett ment végbe: az ezredforduló alacsony árai idején vette meg például a BP az Amocót, az Exxon pedig a Mobilt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.