BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási többlet a külkereskedelemben

A 2015. februári export euróban számított értéke 7,4, az importé 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A külkereskedelmi mérleg aktívuma 128 millió euróval nőtt. Az év első két hónapjában a kivitel euróértéke 5,6, a behozatalé 3,5 százalékkal emelkedett. 

Februárban a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót, a behozatalé 6,4 milliárd eurót tett ki. Az export euróban számított értéke 7,4, az importé 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva – közölte a KSH. A kivitel növekedése az európai konjunktúra élénkülésével, a behozatal növekedése pedig az élénkülő belföldi kereslettel magyarázható. Az év második hónapjában a külkereskedelmi mérleg aktívuma 935 millió euró (288 milliárd forint) volt.

Az export növekedését tavaly óta kismértékben visszafogta az orosz élelmiszer behozatali tilalom, valamint az orosz-ukrán válság következtében mély recesszióba süllyedő ukrán gazdaság és a hanyatlás szélére jutó orosz gazdaság. Ezeket azonban a következő hónapokban ellensúlyozhatják a felfutó autóipari kapacitások, valamint az újonnan létesülő feldolgozóipari kapacitások – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Szerinte az euró gyengülése, az olajárak zuhanása és az EKB mennyiségi élénkítése pozitív hatással lehetnek az európai konjunktúrára, így élénkülhet a külső kereslet. „Az import növekedését a belső kereslet, elsősorban a háztartások fogyasztásának élénkülése húzhatja” – emelte ki Suppan.

A tavalyi 6,4 milliárd után idén 8,4 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet a TakarékBank szerint, mivel a háztartási fogyasztás gyorsuló növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt, mivel az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2-2,5 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét. Suppan a várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödésére számít középtávon.

Az idei év első két hónapjában KSH szerint a kivitel értéke 14,1 milliárd euró (4414 milliárd forint), a behozatalé 12,5 milliárd euró (3901 milliárd forint) volt. A kivitel euróértéke 5,6, a behozatalé 3,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 330 millió euróval meghaladta az egy évvel korábban mértet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.