BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A távközlés olcsóbb, a posta drágább lett

Nem mutattak deflációs veszélyt a szolgáltatási árak sem az első negyedévben, pedig 0,5 százalékkal mérséklődött az átlagos szolgáltatási díj az előző év hasonló időszakához képest.

A KSH friss tanulmánya szerint az EU-ban átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek az árak (nálunk ugyanennyivel csökkentek), ám a honi mérséklődés alapvetően a raktározási, tárolási és a távközlési díjak (7,5, illetve 3,0 százalékos) visszaesésének következménye. A szolgáltatási területek többségében ugyanakkor drágulás történt.

Legnagyobb mértékben a postai tevékenység és a rakománykezelés árai emelkedtek a KSH szerint. Az árak nyolc területen nőttek (a már említett kettőn kívül azonban sehol nem érte el az emelkedés az 1 százalékot), illetve ötnél csökkentek a szolgáltatási kibocsátási árak. A statisztikai hivatal szerint az árak alakulását számos egyedi tényező befolyásolta: például a szerződések (tipikusan év eleji) átárazása, a forint árfolyamának alakulása, az üzemanyagárak vagy a jogszabályi háttér változása, például a rezsicsökkentés.

A KSH szerint a raktározási, tárolási szolgáltatások 7,5 százalékos áresésében nagy szerepe volt a szabad földgáztárolói kapacitások aukciókon történő lekötésének. A közúti áruszállítás díjainak 0,3 százalékos mérséklődését pedig alapvetően a gázolaj fogyasztói árának közel 15 százalékos visszaesésével magyarázzák a statisztikusok. Arra is felhívják azonban a figyelmet, hogy mindezekkel párhuzamosan a postai, futárpostai tevékenységek tovább drágultak (2,1 százalékkal), illetve a rakománykezelési szolgáltatások is többe kerültek (1,6 százalékkal) az egy évvel korábbinál.

A távközlési díjak 3 százalékkal estek vissza, az információtechnológiai szolgáltatásokért pedig 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ezzel szemben az információs szolgáltatások díjai kismértékben (0,3 százalék) emelkedtek, míg 2014 első negyedévében 0,8 százalékkal csökkentek.

A tanácsadási díjak (a szakmai, tudományos műszaki tevékenység ágazat árai) az idén az első negyedévben tovább emelkedtek – most 0,5 százalékkal –, ám a növekedés üteme lassult. A jogi, számviteli, üzletviteli tanácsadási szolgáltatások az átlagnak megfelelően 0,5 százalékkal drágultak, míg a megelőző évben 0,3 százalékkal növekedtek. A mérnöki és építészmérnöki tevékenység, műszaki vizsgálat, elemzés árai 0,8 százalékkal emelkedtek (tavaly ennél több mint 2 százalékponttal nagyobb volt az ütem).

A reklám-, piackutatási tevékenységek díjai ugyanakkor csökkentek – 0,4 százalékkal (ez a tavalyival azonos mértékű).
Az első negyedévben a munkaerő-piaci szolgáltatások, valamint a biztonsági, nyomozói tevékenységek – vagyis az őrzés-védelem – díjai egyaránt 0,5 százalékkal nőttek. A takarításért 0,8 százalékkal kellett többet fizetni. Itt a díjak emelkedésének oka az év eleji, szokásos árkorrekció, illetve a minimálbér emelése (3,4 százalékkal nőtt a legkisebb kereset összege januártól), hiszen – mint a KSH megjegyzi – e területeken viszonylag magas a jellemzően minimálbérért foglalkoztatott munkaerő aránya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.