BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint kezd felfújódni a lakáshitelezés a briteknél

A legutóbbi pénzügyi válság ideje, 2008 júliusa óta nem nőtt olyan mértékben a jelzálog-hitelezés Nagy-Britanniában, mint idén júniusban: a lakásvásárlóknak kihelyezett nettó 2,6 milliárd font összesen 0,2 milliárddal több az egy hónappal korábbinál a Bank of England tegnap közzétett adatai szerint. Megugrott az ügyletek száma is: a bankok és a lakásépítési szövetkezetek júliusban 66 582 új lakásvásárlási kölcsönt hagytak jóvá, szemben az utolsó hat hónap 63 ezerhez közeli átlagával. A lakáspiac fellendülése Nagy-Britanniában tovább erősítheti a kedden kijött második negyedéves GDP-adat szerint újra megélénkülő gazdasági növekedést, ám ezzel párhuzamosan azokat az aggályokat is, hogy a lakosság megint kezd túlságosan eladósodni, már csak azért is, mert a lakásárak országszerte gyorsabban emelkednek, mint a bérek – figyelmeztetnek elemzők.

A vállalatok hitelezése viszont tovább zsugorodik: a jegybank adatai szerint júniusban az előző havinál 5,5 milliárd fonttal kevesebb friss pénz érkezett a nem a pénzügyi szektorbeli brit vállalatokhoz, ez a legnagyobb havi esés azóta, hogy 2011-ben elkezdték közzétenni a mostani módszertan szerinti, azaz összehasonlítható számokat. A szűkülés mögött már nem az áll, hogy a bankok vonakodnak hitelt adni, hanem az, hogy igen sok vállalat rendelkezik magas készpénzállománnyal, illetve egyre többen fordulnak a tőkepiacokhoz, ha forráshoz akarnak jutni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.