BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulástól és ellátási zavaroktól félnek a menekültválság miatt

Közös uniós forgatókönyvet szeretne a logisztikai szövetség a menekültügy miatti szállítási zavarok kezelésére.

A menekülthullám és az EU-tagállamok ehhez kapcsolódó intézkedései komoly kihívások elé állították a logisztikai ellátási láncban érdekelt vállalatokat - írta a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége. A szervezet szerint ha a népvándorlási hullám fokozódni fog, az a logisztikai ellátási rendszer nagymértékű drágulásához fog vezetni. Ezért azt javasolják, hogy a schengeni országok dolgozzanak ki egy vészhelyzeti forgatókönyvet az áruk szabad és biztonságos mozgásának biztosítására.

A szállítmányozó cégek arra a megoldásra kényszerülnek, hogy kisebb-nagyobb kitérők beiktatásával juttassák el az árukat a rendeltetési helyükre. Ez egyrészt növeli a szállítás költségét és időtartamát, másrészt rontja a menetrendszerűséget. A drágább és hosszabb ideig tartó szállítás rövidtávon a termék árának növekedéséhez vezethet, hosszabb távon komoly ellátási zavarokat okozhat egyes nagy termelő vállalatoknál – mondta Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke.

A komoly biztonsági kockázatokra is figyelmeztetnek: Franciaországban és Németországban előfordult, hogy a menekültek közúti és vasúti áruszállító járműveket támadtak meg azért, hogy gyorsabban eljussanak a tervezett úti céljukhoz. Hasonló okból Magyarországon is másztak fel teherautók alvázára és vasúti tehervonatokra. A biztonsági kockázat a szervezet szerint akár már rövidtávon is megjelenhet az árufuvarozási rendszerek költségstruktúrájában.

Az MLSZKSZ a kialakult helyzet tekintetében támogatja a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének kezdeményezését, hogy a közúti fuvarozók támogatást kapjanak az Európai Uniótól a népvándorlással összefüggő fuvarozási akadályoztatásukból eredő bevételeik kiesésére. Azt is javasolják emellett, hogy a támogatottak körét terjesszék ki a vasúti árufuvarozás szereplőire is. Azonban ha hosszú távon fennmarad a mostani helyzet, szerintük nem a támogatás a megfelelő megoldás, hanem egy európai szintű vészhelyzeti forgatókönyvet szeretnének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.