BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós vizsgálat a McDonald’s ellen

Vizsgálatot indított a McDonald’snak nyújtott luxemburgi adókedvezmények ügyében az Európai Bizottság. A szakszervezetek szerint a cég egymilliárd euró adó megfizetését úszta meg.

Vizsgálatot indított a McDonald’snak nyújtott luxemburgi adókedvezmények ügyében az Európai Bizottság versenyügyi biztosa. Margrethe Vestager főnöke az a Jean-Claude Juncker, aki korábban Luxemburg miniszterelnökeként és pénzügyminisztereként asszisztált azokhoz a szerződésekhez, amelyekkel országa egyedi adókedvezményeket garantált nagy multinacionális vállalatoknak (hasonlóan Írországhoz és Hollandiához).

A McDonald’s esetében azt is vizsgálni fogják, hogy a szerződés mennyiben tér el a luxemburgi adószabályoktól, illetve az USA-val kötött, a kettős adóztatást kizáró egyezménytől. A gyorsétteremlánc luxemburgi cége 2009 óta adómentesen szedhette be európai partnereitől a royaltykat. Verstager közleményében megjegyezte, hogy a kettős adóztatás kizárása nem legalizálja a kettős adóelkerülést az aláíró országokban. Az amerikaiak azzal érveltek, hogy a luxemburgi leánycéget Luxemburgban kell megadóztatni, ott pedig ezt pont fordítva gondolták.

A vizsgálat megindításáért szakszervezetek és civilek is kardoskodtak, becsléseik szerint a cég 2009 és 2013 között egymilliárd euró adó megfizetését úszta meg Európában. A McDonald’s kategorikusan cáfol: négy év alatt 2,1 milliárd euró társasági adót fizettek a kontinensen – mutattak rá –, átlag 27 százalékos adókulcs mellett. A luxemburgi pénzügyminisztérium Verstager következtetéseit „elsietettnek” nevezte, s jelezte, kész együttműködni a vizsgálat során. Azt viszont cáfolták, hogy különleges elbánásban részesítették volna a McDonald’st.

Margrethe Vestager – Németország és Franciaország támogatását élvezve – ígéretéhez híven folytatja a versenytorzító kormányzati kedvezményrendszerek felszámolásáért vívott küzdelmét, amelynek három áldozata már volt: a Starbucks, az Amazon, valamint a Fiat Chrysler pénzügyi cége, a luxemburgi székhelyű Fiat Finance &Trade. Utóbbinak az ügyében októberben 30 millió eurós pótbefizetést rendelt el a bizottság, az Amazon esetében még tart a vizsgálat. A Starbucks Hollandiában égett meg, a kávézóláncnál ugyancsak 30 millió eurós volt a brüsszeli előírás. A hollandok fellebbeznek a határozat ellen, a Starbucks és a Fiat pedig tagadta, hogy bármiben is megsértették volna a jogszabályokat – írja a Reuters. (A Fiat és a Starbucks által igénybe vett adókedvezmény jóval nagyobb volt, mint az elrendelt pótbefizetés.) A bizottság ilyenkor nem a vállalatot, hanem a tiltottnak minősülő támogatást nyújtó országot bünteti, az ő dolga, hogy a céggel szemben érvényesítse követelését – emlékeztetett a The New York Times.

Írországban az Apple áll a versenyügyi biztos célkeresztjében, míg Belgiumban többek között az ott székhelyet létesítő Anheuser Busch InBev sörgyártó óriás ügyében vizsgálódik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.