BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feltörhet az olaj a szaúdi tőzsdén

Vannak nagy tőzsdei kibocsátások (IPO), mint az Alibabáé vagy a Facebooké volt – 25, illetve 16 milliárd dolláros értékkel –, és vannak az igazán nagy ügyletek. Utóbbiaknál állíthat fel új kategóriát a szaúdi olajipari óriás, a Saudi Aramco, amely a megszellőztetett, majd a cég honlapján megerősített tervek szerint 5 százalékos pakett eladásával kezdené meg tőzsdei pályafutását. Mohammed bin Szalman helyettes koronaherceg a The Economistnak elmondta, hogy a királyi család támogatja az ötletet, mert az állami tulajdonú Aramco tőzsdei bevezetésével mindenki nyer: a cég, amelynek működése átláthatóvá válik, az állam, amely a korrupció visszaszorulásából profitál, és a rijádi börze, amelynek a forgalmát felpörgeti egy ilyen volumenű ügylet. A volumenről Mohammad herceg annyit jegyzett meg, hogy az a nyolcvanas évek Nagy-Britanniájának nagyvállalati privatizációjához mérhető. Ahhoz viszont csekély a felkínált pakett, hogy a befektetők érdemben beleszólhassanak a vállalat ügyeibe, továbbra is a királyi család szava dönt mindenben.

Talány, hogy a szaúdiaknak miért éppen a 11 éves mélypontra, hordónként 33 dollár alá süllyedt olajárnál jutott eszükbe az Aramco tőzsdei megméretése. A bevétel enyhítené a költségvetés nyomasztó hiányát, ám önmagában ez nem indokolja, hogy az aranytojást tojó tyúk udvarába másokat is beengedjenek. A királyság már megszorításokra kényszerült, csökkentették az üzemanyagok árának és a közszolgáltatások díjának a támogatását, de ennyi nem elég a bevételi oldal rendbetételéhez. Az Aramco sötét ló az olajpiacon, annyit tudni, hogy a világ kőolajtermelésének tizedét adja, igazolt készletei 261 milliárd hordót tesznek ki, ez a tőzsdén jegyzett energiacégek között a legértékesebb ExxonMobil tartalékainak a tízszerese.

Az ExxonMobil sokáig a világ legértékesebb tőzsdei cége volt, de piaci kapitalizációja mára 320 milliárd dollárra csökkent. Az Aramcóra a Financial Times öt éve 7 ezermilliárd dolláros becslést tett közé, ám akkor 80 dollár körül volt az olaj ára. A szaúdi kitermelési költségek igen alacsonyak, ami a profit szempontjából kiemelten fontos tényező.

Ugrásra készen a befektetési bankok

Az Aramco-IPO lebonyolítása hatalmas üzletet jelentene, megfigyelők szerint némi helyzeti előnyben lehet a nagyok közül a Deutsche Bank, a JPMorgan Chase és a Citigroup, amelyek tavaly részt vettek az Aramco 10 milliárd dolláros kötvénykibocsátásában.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.