BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb műszaki cikket vásároltunk

Visszaesett az okostelefonok és a tabletek iránti kereslet, a piac nyertese a háztartásikisgép-szegmens lett.

Az első negyedévben 1,2 százalékkal, 121,4 milliárd forintra csökkent a műszaki cikkek forgalma Magyarországon az egy évvel korábbi szinthez képest – derült ki a GfK Hungária felméréséből (Temax).
A legnagyobb, 15,9 százalékos visszaesés az informatikai eszközök piacán következett be, s ezzel a műszaki termékek magyar piacának leggyengébben teljesítő szektorává vált. Emögött elsősorban a táblagépek gyenge szereplése húzódik meg, amelyek a piaci telítődési ponton túlhaladva 42,9 százalékkal múlták alul 2015 első negyedévének eredményét. Növekedést csak a monitorok, billentyűzetek és egerek termékcsoportja tudott elkönyvelni.

A piac nyertese a háztartásikisgép-szegmens lett, amely 14,6 százalékos növekedést ért el 2016 első negyedévére. A hajápoló és hajformázó kategóriák csak minimálisan tudtak bővülni, míg a szájápolási termékek 27,7 százalékos, a porszívók 19,7 százalékos, a kávéfőzők 16,2 százalékos növekedéssel kimagasló eredményt értek el. A háztartási nagygépek forgalma is bővült 20,44 milliárdra, ez csak egy számjegyű növekedést jelentett, szemben az egy évvel korábbi 23,1 százalék után. Vagyis a tavaly év eleji hűtőgépcsere-program által generált eladási volument nem sikerült megismételni, főleg a fagyasztók iránti kereslet 28,9 százalékos visszaesése volt drasztikus. A szektor növekedését legnagyobb arányban a szárítógépek generálták, amelyeknek a forgalma 32,8 százalékkal múlta felül a 2015 első negyedévében mért forgalmi adatokat.

A sík paneles tévékészülékek piaca értékben 9,4 százalékkal nőtt, összforgalma 13,38 milliárd forintra rúgott. Az ultra HD televíziók népszerűsége a számok tükrében töretlen, emellett növekedett a hangprojektorok, a többszobás házimozirendszerek és a hordozható hangsugárzók iránti kereslet is.

A mobiltelefonok értékesítése 1,6 százalékkal növekedett: a hagyományos telefonok és a phabletek (az okostelefon és a táblagép ötvözete) komoly visszaesést szenvedtek el, az okostelefonok forgalma pedig – a korábbi várakozásokat alulmúlva – csak 4,6 százalékkal bővült.

A fotópiac forgalma 3,6 százalékkal csökkent: miközben a belépő szintű kompakt fényképezőgépek forgalma csökkent, a cserélhető lencsés kompaktok és tükörreflexes társaik erősíteni tudtak. Az irodatechnikai eszközök eladása értékben 13 százalékkal maradt el a tavalyihoz képest. A negatív változás egyaránt érintette a hardvereket és a kellékanyagokat, egyedüli kivételként a tintasugaras festékpatronok forgalma stagnált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.