BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet vásároltak a magyarok

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a naptárhatástól megtisztított adat szerint 4,2 százalékkal nőtt márciusban - közölte a KSH.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,5 százalékkal nőtt márciusban az előző év azonos időszakához képest. A naptárhatástól megtisztított adat szerint – főként a húsvéthatás miatt – a növekedés volumene 4,2 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a KSH.

Márciusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 757 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,2 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,9, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,5 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 7,6 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (7,3 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (5,2 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (3,9 százalék), a használtcikk- (3,5 százalék), a bútor-, műszakicikk- (3,1 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben (2,2 százalék).

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 55 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 5,0 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 1,5 százalékkal csökkentek.

2016 első három hónapját összesítve az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,3 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.