BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz focista sorsa kérdéses a Brexit után

Mégsem igazol Zlatan Ibrahimovic a Manchester Unitedhez, inkább az Egyesült Államokat választja? Ez is az egyik lehetséges következménye a Brexitnek. Noha a britek kilépéséről szóló tárgyalások még évekig eltartanak, az angol font tartósabb gyengülése esetén már az idén nyári, augusztus 31-ig tartó átigazolási szezonban nehezebb lehet a brit labdarúgókluboknak magukhoz csábítaniuk a szigetországon kívülről származó focistákat és edzőket. A játékosok mostani klubjai ugyanis magasabb átigazolási díjat kérhetnek, miközben a focisták magasabb bérigényekkel léphetnek fel – véli Simon Chadwick, a Salford University professzora.

Másfél millió euróval (mostani árfolyamon 470 millió forinttal) kevesebbet kaphat például a már a brit népszavazás előtt hónapokkal a Manchester Cityvel megállapodott spanyol edzőfenomén, Pep Guardiola a sajtóértesülések szerint évi 20 millió fontos fizetése átváltásakor, ha a Brexit-döntés hatására az euróval szemben 7 százalékkal leértékelődött angol fizetőeszköznek nem sikerül visszaerősödnie. Ugyanakkor az csak üdvözlendő, ha a Brexit nyomán megváltozna az a szégyenteljes helyzet, amely szerint az angol játékosok aránya a Premier League-ben ma alig 30 százalék – említette az ürömben az örömöt Greg Dyke, az angol labdarúgó-szövetség, az FA elnöke. A SkySports számításai szerint az EU-n kívülről érkezettek közül 432 található az első osztály húsz csapatának egyikében. Az Aston Villa, a Newcastle és a Watford keretének 11 tagját elveszítheti, a másodosztályú Charlton Athletic pedig 13 játékosától búcsúzhatna el.

Persze a brit futball illetékesei semmiképpen nem akarják, hogy a világsztárok elhagyják a szigetországot, ám azt jónak tartanák, ha a fiatal angol tehetségeknek nagyobb esélyük lenne az első csapatba kerülésre. Többek között a nem angol tizenéves tehetségekkel szemben, akik a mostani munkavállalási szabályok mellett még könnyen bejuthatnak a brit futballakadémiákra. Ha az általános brit munkavállalási előírások szigorodnának, az különösen a 18-19 év alatti tehetségeket tarthatná távol Angliától, miután ők jellemzően a szüleikkel együtt települnek át a szigetországba, hogy azok megkönnyítsék az életkörülményeiket.

Míg ugyanis az uniós szabályok szerint nem lehet különbséget tenni a hazai és a más EU-országokból érkezett játékosok közt, addig ez a helyzet most gyökeresen megváltozhat. Hiszen aligha lesz olyan megoldás, amely mellett a focistákra más munkavállalási szabályok vonatkoznának, mint a többi szakma dolgozóira. Márpedig a Telegraph nem zárja ki, hogy a brit hatóságok több mint 100 Premier League-játékostól tagadhatják meg a munkavállalási engedélyt. Ha pedig kevesebb külföldi sztárjátékos érkezik a szigetországba, s emiatt a Premier League színvonala csökkenne, akkor valószínűleg a televíziós társaságok is kevesebb jogdíjat fizetnek majd a kluboknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.