BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tragédiák dagasztják a fegyvergyártók profitját

A nagy fegyvergyártók sorra döntik meg eladási rekordjaikat, kihasználva a merényletek, ámokfutások gerjesztette önvédelmi reflexeket.

A tragédiákból is tőkét kovácsoló cégek közé tartoznak a nagy fegyvergyártók, amelyek sorra döntik meg eladási rekordjaikat, kihasználva a merényletek, ámokfutások gerjesztette természetes önvédelmi reflexeket. Legalábbis ez igaz a fegyvertartás terén ultraliberális Egyesült Államokban, ahol egész arzenált lehet felhalmozni egy esetleges támadás esetére. Igaz, a vásárlói rohamot az is táplálja, hogy ilyenkor azonnal felmerül a fegyvertartási szabályok drasztikus szigorításának az igénye, ám ez a rövid, de éles politikai diskurzus után rendszerint elcsitul. És minden marad a régiben, a republikánusok ugyanis semmilyen szinten sem támogatják ennek az alapjognak a csorbítását.

Ennek is köszönhető, hogy a legendás Smith & Wesson kézifegyvergyártó minden idők legjobb negyedéves statisztikájával rukkolt elő, néhány nappal az orlandói melegbárban történt, félszáz áldozatot követelő mészárlás után. A Smith & Wesson az áprilissal zárult üzleti negyedévében 22,4 százalékkal nagyobb, 204 millió dollár értékben adott el lőfegyvereket, mint egy évvel korábban. Emellett húsz százalékkal, 17 millió dollárra nőtt a töltények és a kiegészítők forgalma. Döbbenetes szám az is, hogy a haszonkulcsot 37,1-ről 41,6 százalékra tudták emelni, kihasználva a felvásárlási láz erősödését. Ez a profitot is meglökte, amely 62 százalékkal 35,6 millió dollárra ugrott.

Orlando ugyan ebben nem játszott közre, de a megelőző, San Bernardinó-i, 14 áldozatot követelő decemberi vérengzés annál inkább. Sőt, Jeff Buchanan prognózisa szerint a következő tíz hónap még ennél is erősebb lesz, legalább 20 millió dollárral nőhet a forgalmuk. A pénzügyi vezérigazgató helyettes - a korábbi esetekből okulva – előrejelzésénél a politikai következményeket, esetleges szigorításokat nem veszi számításba. Annál inkább a fejlesztések terén elért eredményeiket, s az ezeket már tartalmazó új modellek kedvező fogadtatására alapozza sikerszériájuk folytatódását. A rekordeladások hírére kilőtt a fegyvergyártó árfolyama, 7 százalékos erősödéssel reagált a tőzsde – írja a CNN. Azt nem tudjuk meg, hogy az Orlandóban egyfelől kétes hírnevét, másfelől népszerűségét erősítő Sig Sauer fegyvergyártó mennyit profitált a tragédiából, a cég ugyanis nem szerepel a tőzsdén, ahogy a magányos merénylő, Omar Mateen által használt Glock automata pisztoly névadó gyártója is magántársaság – hasonlóan a Derringerhez és a Berettához. A Sig Sauer könnyített, és modulárisan bővíthető géppisztolya terroristák és ámokfutók körében rendkívül népszerű. A legtöbb áldozattal járó amerikai merényleteket a cég MCS vagy az AR-15-ös gépfegyverek követték el, ezeket a hadsereg számára fejlesztette ki a Sig Sauer, de polgári forgalomban is legálisan megvásárolhatók.

A fegyvergyártók mellett az önvédelmet oktató lövészklubok, kiképzők forgalma is drasztikusan megugrik ilyenkor. A CNBC értesülései szerint a kifejezetten homoszexuálisok fegyverhasználatára szakosodott Pink Pistols taglétszáma egy hét alatt megháromszorozódott, 4500 fősre nőtt. A 2000-ben, az alkotmány biztosította önvédelmi jog gyakorlásának elősegítésére alapított hálózat lőtéri kapacitásokat keres a megnövekedett oktatási igények kielégítéséhez. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.