BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatszázmillióért eladó a kazángyár

Daruk, szerszámipari és hegesztőgépek, elektromos kéziszerszámok és 114 gázpalack mellett konyhai eszközök vannak a Transelektro Ganz-Röck Kazán- és Erőművi Berendezések Zrt. vagyoncsomagjában, amelyet 600 millió forintos irányáron hirdetett meg a felszámoló Kelet-Holding Zrt. A kiskunfélegyházi kazángyártó hat éve áll felszámolás alatt, a gépeknek eddig vevője nem, de legalább bérlője akadt. A gyárat 2011 óta az MVM Ovit Országos Villamos Távvezeték Zrt. üzemelteti, alacsonyabb fordulatszámon, mint a cég fénykorában: egy 2014-es szakértői anyag szerint a valaha közel 500 embert foglalkoztató gyár termelése alaposan összezsugorodott, durván 100 dolgozó egy műszakos foglalkoztatására elegendő.

Az előző körben, idén év elején nem akadt jelentkező a több száz gépre, illetve berendezésre szóló pályázatra, a felszámoló ennek ellenére nem engedett az árból. Az akkori értékbecslés pedig nem volt túl ígéretes, olyanok szerepeltek benne, hogy a targoncák fele selejt, a szerszámgépek fele üzemképtelen, a használaton kívüli eszközök pedig jellemzően 20-30 évesek, a karbantartásuk elmaradt, mindezeket figyelembe véve 541 millióra értékelték a csomagot.

Az egykori Transelektro-cég a csoport bedőlésekor a szocialista kötődésűnek elkönyvelt Resonator Kft., illetve az első Fidesz-kormány alatt sztrádaépítésekből nagyra nőtt Vegyépszer Zrt. érdekeltségébe került. Az erőművi és ipari kazánokat gyártó Ganz-Röck megrendeléseknek nem volt híján, de a gazdasági válságot nem bírta ki. Leálltak a kiskunfélegyházi gyár számára munkát jelentő fejlesztések, a kilátásba helyezett állami segítség, hitelgarancia nyújtása pedig mind a Bajnai-kormány mind az azt követő Orbán-kabinet idején megrekedt a tárgyalások szintjén.

Így történt, hogy a valaha 10 milliárd feletti árbevételt elérő a Ganz-Röck vagyonát felélte, saját tőkéje mínusz 1,1 milliárdra zuhant a felszámolást megelőzően, kötelezettségei pedig 10,9 milliárd forintra nőttek. A felszámoló nem reagált a Világgazdaság megkeresésére, de a hitelezők aligha számíthatnak magas megtérülésre. Az utolsó Ganz-Röck-mérlegben legalábbis mozdítható vagyonként 2,5 milliárd forint követelésállomány és mintegy 800 millió forint készlet bukkant fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.