BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenötmilliárd forintból fejleszhetik a vasutat, hét cég nyerte a megatendert

Kilencven hónapra szóló, összesen 15 milliárd forint keretösszegű megbízást nyert el hét mérnökcég.

Kilencven hónapra szóló, összesen 15 milliárd forint keretösszegű megbízást nyert el hét mérnökcég az út- és vasútberuházásokat menedzselő Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-től közbeszerzési tenderen. A megbízás a 2014–2020 közötti uniós finanszírozási ciklus vasúti beruházásainak szakértői – így a független mérnöki, lebonyolítói, műszaki ellenőri, ellenőrző mérnöki, műszaki szakértői, tervellenőri – feladataira szól.

A csaknem egy évvel ezelőtt megjelent pályázati kiírás rögzítette, hogy az állami infrastruktúrafejlesztő maximum három nyertessel köt szerződést. Ez is lett a végeredmény, a befutó az egyedül induló Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt., a közösen pályázó ECO-TEC Műszaki-Gazdasági Tanácsadó Kft. és a Vasút-Híd-Út Kft. kettőse, illetve a Transinvest-Budapest Kft.,Utiber Kft., Oviber Kft. és a Magyar Mérnök Céh Kft. alkotta formáció lett.

A megbízás szokatlanul hosszú, 90 hónapos időtartamát az infrastruktúrafejlesztő társaság azzal indokolta, hogy a beszerzés a 2014–2020 integrált közlekedési operatív program (ikop) keretében lebonyolított vasútfejlesztési beruházásokhoz kapcsolódik. A tervezett beruházások átfutási ideje pedig, a garanciális időszakkal együtt, meghaladja a négy évet. A 2020-ig tervezett vasúti fejlesztéseket egy tavaly márciusi kormányhatározat rögzítette, ennek alapján egyebek mellett 1120 kilométernyi nyílt vonali vasúti vágány építése, 14 nagyállomás, pályaudvar átépítése és 2554 kilométeren GSM-R rendszer telepítése várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.