BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállíthatatlan a Ryanair

A fő idegenforgalmi szezont 912 millió eurós nyereséggel zárta a Ryanair, ez 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi időszakét. Az ír légitársaság két százalékkal 2,4 milliárd euróra tudta növelni forgalmát, ami az utasokért vívott árversenyben nem számít rossznak. A legnagyobb európai fapados a múlt hónapban profitfigyelmeztetést tett közzé, utalva arra, hogy a júniusi Brexit népszavazás következményeként megnehezült a helyzete, mivel bevételeinek mintegy negyede fontban keletkezik.

Az angol fizetőeszköz viszont az unióból való kilépésről szóló eredmény után csaknem húsz százalékkal gyengült. Bizalomerősítő és részvényes engesztelő lépésként a Ryanair vezetése döntött egy újabb, 550 millió euró összértékű részvény-visszavásárlási programról. A sorozatban a nyolcadik ilyen programjukat 2017 februárjáig hajtják végre. Egyben megerősítették az utasforgalom növekedéséről szóló előrejelzésüket. A 2015-ös üzleti évet 1,2 milliárd eurós nyereséggel zárták, a márciussal záruló folyó üzleti évet 1,375-1,425 milliárd euró közötti profittervvel indították, ezt korrigálták 1,3-1,35 milliárd euróra. A terv teljesítése két tényező, a Brexit és a fokozódó árverseny függvénye – írják közleményükben, megemlítve, hogy a nyíltan a maradás mellett kardoskodó Ryanair eredményére a kilépésről folyó tárgyalásokon kialkudható eredmények is hatással lesznek.

A cég a brit piacról származó bevételeinél a korábbi 12 helyett öt százalékos növekedést valószínűsít. Az átlagos jegyár az íreknél tíz százalékkal 50 euróra csökkent az elmúlt hat hónapban, miközben járatok magasabb, átlagos 95 százalékos „házzal” mentek. A cég április és szeptember között 64,8 millió utast szolgált ki, ezzel a legnagyobb forgalmú európai légitársaságnak számít. Ambiciózus célt tűztek ki maguk elé, 2024-re el szeretnék érni a 200 milliós utasszámot, ez húszmillióval magasabb a korábban jelzettnél. (Az idén 119 millió utassal kalkulálnak.)  E célnak minden alávetnek, piacbővítő fejlesztéseiket gőzerővel folytatják. Múlt héten jelentették be, hogy „rárepülnek” a Lufthansa-csoport piacára azzal, hogy a frankfurti repülőtéren alakítják ki újabb bázisukat, ahonnan mediterrán üdülőjárataikat indítják majd jövő áprilistól. Michael O’Leary vezérigazgató szerint a bizonytalan piaci körülmények dacára elégedettek lehetnek eredményeikkel, melyek közül kiemelte, hogy újabb hat bázist alakítottak ki, és 73 új járatot indítottak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.