BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem egymilliárd dolláros profitot termelt a Mol

A MOL-csoport a mai nap tette közzé 2016 évi pénzügyi eredményeit. A csoport jelentős mértékben túlteljesítette a 2016-ra kitűzött 2 milliárd dolláros célt és 2,15 milliárd dollár tiszta EBITDA-t teljesített, ami csak kevéssel marad el az előző évi értéktől - közölte a MOL.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint tavaly az utolsó negyedévben 139,6 milliárd forint volt az újrabeszerzési árakkal becsült tisztított EBITDA, ami 7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 150,3 milliárd forinthoz képest, és nagyjából ennyivel marad el az elemzői várakozásoktól is.

Az Upstream kiválóan reagált a romló külső környezet hatásaira. A megnövekedett termelés és a javuló költési fegyelem kompenzálta a Brent árak további 17%-os, valamint a realizált gázárak 23%-os csökkenését. Ennek eredményeként az EBITDA az előző évivel közel azonos szinten, 675 millió dollár maradt, és az üzlet több mint 250 millió dollár szabad cashflow-t tudott generálni, ami 7 dollár/hordó olajegyenértéknek felel meg - közölte a Mol.

A termelés összehasonlítható alapon 6%-kal nőtt és elérte a 112 ezer hordó olajegyenérték szintet, a kelet-közép-európai szárazföldi mezőkön (ahol 2012 óta ez volt a legmagasabb kitermelés) valamint Pakisztánban, az Egyesült Királyságban és az oroszországi Baitugan mezőn elért növekedéssel. A teljes költség-megtakarítás eredményeként 13%-kal csökkent a fajlagos működési költség. Tehát az Új Upstream Program célkitűzései teljes mértékben megvalósultak. A MOL Magyarországon hat új koncessziós területet nyert el a negyedszer meghirdetett bányászati tenderen, valamint a korábbi évek csökkenése után ismét növekedett a szénhidrogén kitermelés.

Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója szerint "2016 a jelentős eredmények és fontos mérföldkövek éve volt". Elmondta, hogy a cég teljesítette célkitűzéseit, elindította új, hosszú távú stratégiáját és erős cash-flowt generált.

Az upstream (kutatás és kitermelés) üzletág több mint 250 millió dollár szabad cash-flowt ért el a ciklus alján és a legmagasabb olaj- és gáztermelési eredményt érte el 2012 óta a közép-kelet-európai régióban. Az elnök-vezérigazgató szintén pozitívan értékelte, hogy a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) divízió eredménye - az alacsonyabb finomítói és petrolkémiai árrések ellenére - alig maradt el a 2015. évi rekord magas szinttől.

Hernádi Zsolt közölte továbbá, hogy idén is legalább 2 milliárd dollár EBITDA elérésére törekszik a vállalat, amellyel fedezni tudja egyebek mellett a tulajdonosoknak fizetendő osztalékot, valamint a stratégiai projektek finanszírozását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.