BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az uniós piacon kapható mézek ötöde hamisítvány

Megerősítette a termelők gyanúját az Európai Bizottság kiemelt mézvizsgálata

A közös uniós piacon kapható mézek ötöde hamisítvány – írja a Magyar Idők.

Az eredményeket látva az Európai Bizottság egy központi mézadatbank létrehozását tervezi. A brüsszeli testület szerint a különböző mézfajták, a cukorszirupok és a méhek etetőanyagainak összegyűjtése segíthet abban, hogy a jövőben könnyebben kiszűrhetővé váljanak a hamis termékek.

Az EU Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága azt ­követően indított eljárást, hogy a termelők – köztük magyar méhészekkel – 2015 végén Brüsszelben és Budapesten is arra hívták fel a figyelmet, hogy a polcokra nem természetes eredetű, ázsiai mézek kerülnek.

A kifogásolható termékek gyakran úgy érkeznek az unió területére, hogy a hamisított árut természetes mézzel keverik össze, a hatóságok a hagyományos módszerekkel nem tudják kimutatni a csalást. Ezért azokat a mintákat, amelyek cukorösszetétele átment az első körös szűrőn, újabb ellenőrzésnek vetették alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.