BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növelte gázkészletét Ukrajna

Ukrajna 3,2 százalékkal, azaz 332 millió köbméterrel növelte tározóiban a felhalmozott gázkészletét június 10-17. között – hozta nyilvánosságra hétfőn az Ukrtranszhaz állami gázszállító vállalat.

Az adatok szerint így több mint 10,85 milliárd köbméterre növelte a gázmennyiséget tározóiban. Az említett időszakban napi átlagban mintegy 52 millió köbméter gázt szivattyúztak be a tározókba.

Ukrán sajtójelentések szerint Ukrajna a 2016-2017-es fűtési szezont 14,7 milliárd köbméter földgáztartalékkal kezdte, és 8,4 milliárd köbméterrel zárta. Az Ukrtranszhaz március 13-án jelentette be, hogy leállította a gázkivételt a tározókból.

Az orosz földgáz java része ukrajnai vezetékeken keresztül áramlik az Európai Unió országaiba. Az állami ukrán gázszállító vállalat június 8-án közölte, hogy az utóbbi öt évben rekordnak számító mennyiségű földgázt, 38,26 milliárd köbmétert szállított az év első öt hónapjában az orosz Gazprom gázvállalat ukrajnai gázvezetékeken keresztül EU-tagországokba, ami 22 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakában szállított gáz mennyiségét, és 64 százalékkal a 2015 első öt hónapjáét.

Kijev változatlanul arról biztosítja az uniós országokat, hogy a tározóiban felhalmozott földgázmennyiség révén folyamatosan képes szavatolni a gázszállításokat Oroszországból az Európai Unióba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.