BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átállna az atomenergiára a világ legnagyobb olajexportőre

Szaúd-Arábia formális információkéréssel fordult nemzetközi atomipari cégekhez, és ezzel megtette az első lépést ahhoz, hogy hivatalosan tendert írjon ki atomerőművek építésére.

Egymástól független források szerint a királyság 2032-ig összesen 17,6 gigawatt atomerőművi kapacitást akar kiépíteni. Ez mintegy 17 reaktor szállítását igényelné, ami lendületet adhatna a fukusimai katasztrófa óta visszaszorulóban lévő atomenergia iparnak.

Szaúd-Arábia az Egyesült Arab Emírségek példáját követve atomerőművek építésébe fogna
Forrás: AFP

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre arra törekszik, hogy belső felhasználását csökkentve növelni tudja olajkivitelét.

A királyság lenne a második Öböl-menti arab ország az Egyesült Arab Emírségek után, amely az atomenergia felé fordul. Az emírségekben jelenleg négy dél-koreai tervezésű reaktor épül, amelyek közül az első a tervek szerint 2018-ban lép üzembe.

Ipari források szerint Szaúd-Arábia dél-koreai, kínai, francia, orosz, japán és amerikai gyártókat keresett meg az első két reaktor szállításával kapcsolatban.

https://www.vg.hu/vallalatok/keszul-roszatom-az-elso-egyiptomi-atomeromu-epitesere-665739/

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.