BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hároméves csúcsra ért az olajár

Történelmi rekordot döntöttek a fedezeti alapok nettó vételi pozíciói a kőolaj-piacon. Közben a kereslet folyamatosan nő, de a kínálati oldal kevésbé kiszámítható.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti ára hétfőn 70,26, a WTI pedig még pénteken 64,3 dolláron, jó hároméves csúcson zárt. A Brent kedd délutánig nem szárnyalta túl az előző napi emelkedést, de a WTI kurzusa kedden napközben 64,89 dollárig szaladt.

Hetek-hónapok kérdése, hogy az amerikai kitermelés elérje a napi tízmillió hordót
Forrás: AFP/Robyn Beck

„A kőolaj piaca az előző időszakhoz hasonlóan erősen túlvettnek számít, a fedezeti alapok nettó vételi pozíciója mindenkori rekordot ért el. Összesen 1,39 milliárd hordónyi nettó long pozíciót tartanak nyilván, ennek nagy része pénzpiaci, jellemzően fedezeti alapoknál található. Csak az elmúlt héten 67 millió hordóval nőttek ezek a pozíciók. Ebbe a mennyiségbe a Brent, a WTI, az amerikai benzin és fűtőolaj, illetve az európai gázolaj számít bele. Ha figyelembe vesszük, hogy a világ fizikai fogyasztása napi átlagban 98 millió hordó, akkor ez egy óriási mennyiség, a napi pénzpiaci olajforgalomnak is többszöröse” – mondta a Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője.

John Kemp, a Reuters szakértője szerint drasztikus korrekció jöhet az árakban, mert ha az alapkezelők ki akarnak majd szállni a pozícióikból, nehezen találhatnak vevőket.

Miközben alapvetően egyetértés van a kereslet növekedésével kapcsolatban, a kínálati oldalt három fő tényező befolyásolja. „A prognózisokat felállító intézetek idén átlagosan napi 1,3 millió hordós keresletnövekedéssel kalkulálnak. Közben a kínálati oldalon az OPEC kitermeléskorlátozása, az amerikai palaolaj-felhozatal megugrása, valamint a geopolitikai feszültségek a meghatározók. Főként Venezuelával, Iránnal, Líbiával, Nigériával és Szaúd-Arábiával szemben merülhetnek fel különböző problémák. Amennyiben Donald Trump amerikai elnök a jelenleginél keményebben lépne fel Iránnal szemben, az például számottevő áremelő tényező lehet. Szaúd-Arábiában is súlyos belső konfliktusok vannak: ha a feszültségek miatt lángba borulna az ország, akkor a százdolláros hordónkénti olajár sem kizárt” – véli Pletser Tamás, aki arra számít, hogy az áremelkedés kitart egy darabig a piacon. Szerinte a jelenlegi árszint lehet 2018-ban az átlagos, a piacon egyre kevesebb a felesleg, annak nagy része eltűnt.

Számos iparági szakértő szerint viszont korai volt a mostani áremelkedés, hiszen az Egyesült Államok folyamatosan önti az olajat a piacra, s csak idő kérdése, hogy kitermelése a közeljövőben elérje a napi 10 millió hordót. A pontos adatok szerdán érkeznek majd a helyi Energiainformációs Hivataltól, de a múlt héten tízzel 752-re nőtt a működő kitermelő kutak száma.

A kitermeléskorlátozásban érdekelt OPEC-tagok és a hozzájuk csatlakozó országok vasárnap egyeztetnek Ománban a program folytatásáról. Egyes vélemények szerint Oroszországban felmerülhet az együttműködés felmondása, mert a jelenleginél jóval több olajat tudnának eladni. Venezuela is növeli az olajtermelését, hogy az ebből származó pluszforrásból enyhíthessen az országot sújtó gazdasági és szociális válságon. A világ legnagyobb igazolt olajtartalékával rendelkező dél-amerikai ország napi termelése közelít az 1,9 millió hordóhoz, míg decemberben meg nem erősített források szerint a felhozatal 1,7 millió hordóval másfél évtizedes mélypontra ért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.