BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magas bérnyomás drágítja az építést

A tavalyinál szolidabban, 8-10 százalék helyett 5-8 százalékkal drágulhatnak az idén az építőanyagok, de egyes termékekből változatlanul többhetes a várólista.

Egyes falazóanyagokra, leginkább az égetett kerámiára, a szálas szigetelőanyagokra és a beton térburkolatokra egy-három hónaposra hízott a várólista a lakásépítések felpörgése miatt – tájékoztatta a Világgazdaságot Juhász Attila, az Új Ház Centrum igazgatóságának elnöke. A piacvezető beszerzési társulás tagjainak vélekedése szerint a tavalyi, soha nem látott mértékű, 20 százalékot meghaladó forgalombővülés velejárója volt a hiány generálta, 5–10 százalék között megoszló áremelkedés. A felpörgött kereslet a falazóanyagok piacán 40 százalékos növekedést eredményezett, aminek a drágulás mellett az egy-két hónaposra hízott várólista lett a mellékhatása. Idén – a magas tavalyi bázishoz képest – kisebb, átlagosan 15 százalékos forgalomnövekedést és 5 százalék körüli drágulást valószínűsítenek a kereskedők. Az Új Ház Centrum tavalyi nettó forgalma meghaladta az 50 milliárd forintot, ami a húszéves cég történelmi rekordja.

A szállításra érzékeny építőanyag-piacon a logisztika nagy költség, ezért jellemzően hazai beszállítókkal dolgoznak a kereskedők

– mondta Juhász Attila, hozzátéve, a gyártói oldalon megindult a kapacitásbővítés. Békésben megépült egy térkőgyár, az országban még kettőn dolgoznak, falazóanyagból, szálas szigetelőanyagból és a betongyártáshoz szükséges sóderből már külföldről is elkezdődött az anyagbeszerzés. Az energetikai előírások szigorítása miatt megindult a minőségi termékek felfutása a falazóanyagok, a szigetelők és markánsan a nyílászárók terén. Az építőanyag-kereskedők visszajelzései szerint egyre nagyobb a kereslet a minőségi mellett a kevesebb élőmunkát igénylő késztermékek, például a gépi vakolatok iránt, ami egyértelműen a kivitelezői kapacitáshiány generálta igény.

Fotó: Vémi Zoltán

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) tegnap közzétett éves jelentése szerint a magasépítés szárnyalása következtében az érintett termékkörökben két számjegyű növekedést jegyeztek fel. Az építőkémia és épületgépészeti termékek iránti kereslet még nem ugrott meg, de a kivitelezések előrehaladtával ezen a részpiacon is felfutás várható. Vidor Győző, a MÉASZ elnöke rámutatott: jelentős lakossági potenciál és széles körű szándék van a korszerűsítési szegmensben is, miután a lakóingatlanok kétharmada elavult. Nullakamatú hitel mellett vissza nem térítendő pályázati lehetőségekre és részleges áfa-visszatérítésre lenne szükség a megtakarítások energetikai célú (gyakorlatilag önmegtérülő) beruházásának előmozdítására a MÉASZ álláspontja szerint.

Maguknak tanítanak

Ablakbeépítő OKJ-képzést indított a gyártók szakszövetsége saját tematika alapján a beépítés területén mutatkozó súlyos munkaerőhiány kezelésére, amitől középtávon enyhülhet a helyzet. A képzés különösen fontos, mivel a minőségi problémák a nem megfelelő beépítésből erednek a nyílászárók piacán. | VG

Mindeközben az építőipar újabb kihívással szembesül, mert ma már a teljes ágazatot lassítja a fuvarozási kapacitás kibontakozó hiánya, amelyet szintén kezelni kell a lendület megtartásához – figyelmeztetnek az építőanyag-gyártók, akik máris képzési tematikákon dolgoznak a megoldás érdekében.

Az építőanyagosok rendkívüli, 30-35 százalékos piacbővülést érzékeltek tavaly,

fehér falazati anyagokból mintegy 25 százalékkal adtak el többet, a hőszigetelő anyagok terén szintén két számjegyű volt a bővülés. A hazai gyártóknál a gyártási költségek nagyot nőttek az alapanyagok nemzetközi ára miatt, és mintegy 20 százalékkal kellett növelniük az ágazatban a béreket, amire idén is szükség lesz a munkaerő-elvándorlás megakadályozására. Az építőanyagok árkorrekciója emiatt átlagosan 8–9 százalék között mozgott tavaly, míg 2018-ra összesen és átlagosan 7–8 százalékra várható. Vidor Győző közölte: jellemző a projektek csúszása, idén a rendkívül sok, várhatóan párhuzamosan elkészülő új lakás miatt szigetelőanyag-hiány is felléphet, ezért a beruházóknak jó előre ütemezett rendeléssel érdemes kalkulálniuk.

Termékkörkép

Az égetett kerámia (tégla) falazati termékek iránt már 2016 második felében is nőtt a kereslet, tavaly 30-35 százalékkal tovább bővült a piac. A fehér falazati (mészhomok tégla, pórusbeton) anyagokból 25 százalékos forgalomnövekedést jeleztek. A fehér ásványi hőszigetelő táblák gyártási volumene időközben 30 százalékkal bővült, az alapanyagok és az energiahordozók árának növekedése miatt idén 5 százalékos árkorrekcióval lehet számolni. Az EPS-alapú hőszigetelők iránti érdeklődést növeli a kedvezményes hitelfelvétel feltételeinek könnyítése, de nem szorultak vissza a gyenge, az előírt specifikációkat el nem érő, jellemzően importált termékek sem a piacon. A szálas szigetelőanyagok forgalma 20-25 százalékkal nőtt, a legnagyobb ugrás az általános magasépítési és a homlokzati szigetelőanyagok területén jelentkezett. A tetőtéri ablakok piacának növekedése 2017-ben új lendületet kapott – közölte a piacvezető gyártó cég, amely további keresleterősödéssel számol. A homlokzati nyílászárók termelési értéke több mint 20 százalékkal nőtt, az áremelkedés 8 százalék körül alakult. Idén az alapanyag ára már emelkedett, a vasalatok 30, az üvegek 20 százalékkal drágultak, a PVC-profilok 15 százalékkal fognak. A szállítási idő a korábbi két hétről négy-hat hétre nyúlt. Az épületgépészeti termékeknél jelentősebb volumenerősödést még nem érzékeltek – jelezte a MÉASZ.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.